Kapři si vypustili rybník: Slovenští poslanci už nemohou řídit opilí

Bratislava – Pokud budou slovenští poslanci řídit pod vlivem alkoholu, hrozí jim i vězení. To je důsledek nového zpřísnění pravidel silničního provozu, kterým si zákonodárci od listopadu nevědomky omezili imunitu. Podle deníku Sme někteří z nich ani nevědí, co to vlastně odhlasovali.

Poslancům dosud v některých případech zaručovala beztrestnost přestupková imunita. Na základě výjimky z ní je mohla policie dosud stíhat za alkohol jen tehdy, pokud byli účastníky dopravní nehody. Při běžné silniční kontrole policisté nemohli přimět poslance, aby se podrobil dechové zkoušce. To se změnilo novelou, kterou navrhlo a prosadilo ministerstvo vnitra. Stíhání poslanců umožňuje hlavně změna, která dosavadní přestupky spojené s alkoholem kvalifikuje jako trestné činy. Přestupkové imunity totiž poslance zbavit nelze, ale trestněprávní imunity ano, a to hlasováním v parlamentu.

Když nyní poslanec dechovou zkoušku odmítne, hrozí mu již stíhání za trestný čin jako běžnému občanovi. Totéž platí, když policisté poslanci zjistí více než promile alkoholu v krvi. V obou případech může jít provinilý zákonodárce podle Sme až na rok do vězení. Policie potvrdila, že po přijaté změně z přestupku na trestný čin je oprávněna zahájit trestní řízení i proti poslancům.

Slovenský parlament
Zdroj: Vladimír Šimíček/ISIFA/SME

Rušením imunity se slovenští poslanci zabývali již několikrát. V roce 2006 přijali změnu, aby se imunita nevztahovala na dopravní nehody pod vlivem alkoholu. Tři roky poté Národní rada odsouhlasila, aby poslanci nemohli být stíháni ani za odmítnuté dechové zkoušky v souvislosti s dopravní nehodou. Kromě těchto případů mají poslanci imunitu na všechny ostatní přestupky včetně překročení nejvyšší povolené rychlosti. Návrh na zrušení přestupkové imunity předložili ještě v létě šéfové poslaneckých klubů tehdejších koaličních stran SDKU, SaS, KDH a Most.