Tunis vydá Kaddáfího expremiéra do Libye

Tunis – Tuniský soud dnes rozhodl, že uprchlý libyjský expremiér Bagdádí Alí Mahmúdí má být vydán do své vlasti. V Libyi pod novým vedením má být šéf vlády z posledních let éry svrženého vůdce Muammara Kaddáfího souzen. Vydání musí ještě potvrdit tuniská vláda a příslušný dekret má vydat tuniský prezident. Mahmúdího advokát Mabrúk Kuršíd to označil za nespravedlivé, politické rozhodnutí. „Pokud mu Libye uškodí, bude to i vina tuniského justičního systému,“ poznamenal.

Mahmúdí uprchl do Tuniska a tam byl 22. září odsouzen k půlročnímu vězení za nelegální vstup. Verdikt byl později zrušen, ale Mahmúdí zůstal za mřížemi kvůli žádosti libyjské Přechodné národní rady (NTC) o jeho vydání.

V Libyi na něj bylo podáno několik trestních oznámení. Kuršíd tvrdí, že jeho klientovi v Libyi hrozí nebezpečí, protože je „jediným držitelem“ tajných informací týkajících se vnitřních záležitostí Libye i jejích vztahů s některými mocnostmi z doby Kaddáfího režimu. Právník rovněž řekl, že 70letý expremiér je slabý a trpí cukrovkou.