Ruská stanice se vydala na průzkum měsíce Marsu

Moskva - Z kazašského kosmodromu Bajkonur dnes odstartovala ruská meziplanetární stanice Fobos-Grunt. Ta se vydala na průzkum měsíce Marsu Phobos. Sonda nejprve bude z dálky sledovat povrch měsíce, pak spustí na Phobos sondu, která odebere vzorky. S návratem meziplanetární stanice na Zemi se počítá v červenci roku 2014.

Prach získaný na Phobosu může objasnit okolnosti vzniku sluneční soustavy a přiblížit lidstvo k poznání, zda na Marsu byl nebo může být život. Náklady na projekt Fobos-Grunt dosahují částky pět miliard rublů (2,9 miliardy korun). 

Za kritický bod letu považují experti kromě dnešního startu také přistání výzkumné stanice na Phobosu. Vědci doufají, že sonda si „vybere“ vhodný terén s dostatečně sypkým povrchem, aby ho mohla odebrat. Fobos-Grunt pak musí měsíc opustit, dostat se na oběžnou dráhu kolem Marsu a nakonec zamířit i s cenným nákladem k Zemi. 

Problematické může být i přistání na zemském povrchu. Sedmikilový přistávací modul není vybaven padáky, ruští vědci plně spoléhají na jeho kónický tvar, který má aparát při průletu atmosférou dostatečně zbrzdit.   

Expedice, na jejíž realizaci se kromě ruských odborníků podíleli experti z Evropy a Číny, má trvat tři roky. Start byl původně plánován už na rok2004 apak 2009, ale z finančních a technických důvodů byl odložen.

Vydáno pod