Vřavu první světové války teď už nepamatuje nikdo…

Sydney – Svět přišel o posledního známého veterána první světové války. Brit Claude Choules, který se po válce odstěhoval do Austrálie, byl zároveň sedmým nejstarším žijícím mužem na světě, když překonal věkovou hranici 110 let. O jeho smrti informovala veteránova dcera; Choules zemřel v soukromém sanatoriu v západoaustralském Perthu.

Choules byl posledním známým přeživším z asi 70 milionů vojáků nasazených během první světové války. V Británii žije už jen jediná veteránka první světové války: Choulesova krajanka Florence Greenová sloužila u královského letectva jako servírka a je jí rovněž 110 let.

Choules se narodil 3. března 1901 v hrabství Worcestershire. Do královského námořnictva vstoupil ve čtrnácti letech. Jeho loď Impregnable doprovázela konvoje zraněných z bojiště na Sommě. V roce 1917 byl převelen na Revenge, jednu z nejmodernějších a nejlépe vyzbrojených lodí britské flotily. Zajišťoval tehdy přistání hydroplánů, které bojovaly proti německým vzducholodím. Byl také svědkem kapitulace německé flotily v roce 1918 i toho, jak její námořníci potopili vlastní lodě u Scapa Flow. Po válce se odstěhoval do Austrálie, kde dál působil v armádě, a to i za druhé světové války - jako odborník na výbušniny a demolice.

Zemřel poslední veterán I. světové války (zdroj: ČT24)

Claude Choules:

„No neměl jsem štěstí, že jsem to všechno přežil? Kdybych měl na výběr, na svém životě bych vůbec nic neměnil.“

Armáda mu dala hodně. Mimo jiné se v ní seznámil i se svou ženou. Jen paměti stále sepsat nechtěl, a tak si museli zájemci na knihu vzpomínek počkat až do jeho 108 let.

Choules byl posledním známým žijícím účastníkem bojů poté, co v únoru v USA zemřel pravděpodobně poslední žijící americký veterán z první světové války Frank Buckles. Oba lhali o svém věku, aby mohli narukovat.

Reportáž o Choulesovi z listopadu 2009 je k vidění ZDE.

Poslední britský účastník válečného konfliktu z let 1914 až 1918 Harry Patch zemřel v roce 2009 ve 111 letech. Poslední německý veterán Erich Kästner skonal o rok dříve ve věku 107 let. V roce 2008 zemřeli také poslední francouzský účastník bojů Lazare Ponticelli a poslední italský veterán Delfino Borroni. Oba se dožili 110 let.