Volgograd získal své jméno zpět po odhalení Stalinova kultu

Volgograd - Desátého listopadu 1961 se ruskému městu Stalingrad vrátilo jméno Volgograd. Stalo se tak pět let po konání 20. sjezdu Komunistické strany Sovětského svazu (KSSS), který byl zahájen 14. února 1956 a vešel do dějin díky tajnému referátu Nikity Chruščova „O kultu osobnosti a jeho důsledcích“. Tehdejší sovětský vůdce v něm celkem pravdivě odhalil rozsah zločinů svého předchůdce Josifa Vissarionoviče Stalina a Stalingrad se mohl opět stát Volgogradem.

Zejména veteráni druhé světové války přejmenování nesli těžce a dodnes se objevují výzvy k návratu jména Stalingrad. Bitva o Stalingrad patřila totiž k nejvýznamnějším událostem druhé světové války na východní frontě. Porážka německých vojsk v této bitvě znamenala obrat v převážně úspěšném tažení wehrmachtu.

Volgograd byl založen roku 1589 jako pevnost Caricyn. Je důležitým přístavem na řece Volze a má zhruba milion obyvatel. Rozlohou je Volgograd o něco větší než Praha. Město, které se do roku 1925 jmenovalo Caricyn, se údajně Stalingradem stalo náhodou. Podle jedné z verzí mu chyběly peníze na rekonstrukci. 

Vojenský hřbitov u Volgogradu
Zdroj: ČT24/ISIFA

Město dostalo jméno po Stalinovi kvůli nedostatku peněz

Moskva peníze odmítala vyčlenit a představitelé města se vždy vraceli domů s prázdnou. Nakonec se nad nimi v Kremlu někdo slitoval a poradil, aby pojmenovali město po velkém vůdci. Od té doby už žádné problémy neměli.

Za 25 let vlády Stalina, který se moci chopil po Leninově smrti v roce 1924, přišlo přitom v SSSR o život přes 20 milionů lidí. Někteří byli zastřeleni, jiní zemřeli při hladomorech a další se nevrátili z obrovské sítě vězeňských táborů. Kromě toho byly miliony lidí deportovány na Sibiř nebo do jiných končin Sovětského svazu.

Ruský prezident ve Volgogradě
Zdroj: ČT24/ISIFA

Bitva u Stalingradu: 

-  probíhala zhruba od podzimu 1942 do zimy 1943

-  bojovalo se o významné město na dolním toku řeky Volhy

-  Rusové porazili německou 6. armádu vedenou maršálem Paulusem

-  jedná se o jednu z největších bitev všech dob