News of the World špehoval i prince Williama a Harryho

Londýn - Mezi oběti telefonických odposlechů prováděných britským listem News of the World patřil i britský princ William a několik dalších vysoce postavených osobností. V rozhovoru pro BBC to potvrdil nezávislý detektiv Derek Webb, který pro společnost Rupperta Murdocha pracoval osm let. Detektivovo svědectví je tak dalším z řady problémů pro společnost News International. Jamese Murdocha čeká ve čtvrtek další výslech.

Bývalý policista Derek Webb vypověděl, že mu list News of the World zadal sledování vnuka královny Alžběty II. prince Williama, bývalé přítelkyně jeho mladšího bratra Harryho, bývalého generálního prokurátora Petera Goldsmitha a rodiče Daniela Radcliffa, představitele filmového Harryho Pottera.

Bývalý policista - specialista na sledování, prošel kurzem vojenské kontrarozvědky MI5. Když si v roce 2003 otevřel vlastní detektivní kancelář, ozval se bulvár. „V zásadě jsem měl zapisovat, co a kdy měli na sobě, v jakém autě se pohybovali, s kým se setkali, kde se setkali a přesný čas schůzky - právě čas byl velmi důležitý,“ uvedl Webb. Prince Williama měl sledovat v roce 2006 v době jeho pobytu v západní Anglii.

Ruppert Murdoch byl nucen zrušit News of the World letos v červenci poté, co se ukázalo, že zaměstnanci listu nechávali běžně nahrávat hlasové schránky mobilních telefonů mnoha lidí včetně řady osobností, sportovních hvězd, politiků, dokonce i obětí zločinů. Podle policie podobných obětí telefonických odposlechů bylo nejméně 5795. Postupně se však začalo ukazovat, že si deník objednával i jiné druhy sledování.

Policie v rámci aféry zadržela 17 lidí včetně vysoce postavených manažerů News International. Během vyšetřování se ukázalo, že společnost věděla o rozsahu sledování dříve, než původně přiznala. Řada ze sledovaných podala na společnost žalobu o odškodnění za narušování soukromí. Společnost nedávno nabídla všem obětem odškodnění s tím, že nezaujatost v přidělování odškodného zajistí britský soud.