Rusko nepodporuje rozšíření sankcí proti Íránu

Moskva – Rusko je proti novým sankcím vůči Íránu, přestože zpráva Mezinárodní atomové agentury informuje o snahách Teheránu vyvinout jadernou zbraň. Podle náměstka ministra zahraničí pokládá Moskva veškeré dodatečné sankce za nepřijatelný nástroj ke změně režimu. Írán znovu popřel, že by usiloval o atomovou bombu. Británie ale dnes oznámila, že už zkoumá možnosti dalšího postihu jeho finančního a energetického sektoru.

Ve své úterní zprávě MAAE tvrdí, že Írán pracuje na vývoji jaderné zbraně. Své tvrzení podložila poukazem na řadu podezřelých jaderných aktivit Teheránu. Írán označuje zprávu za nepodloženou, jeho jaderný program je prý výhradně mírový, a proto od něj neustoupí. 

„Írán neustoupí ani o píď z cesty, kterou se vydal,“ prohlásil íránský prezident Ahmadínežád. Zopakoval také, že „Írán nepotřebuje atomovou bombu ve světě už zaplaveném jadernými zbraněmi“.

Po informacích o zprávě MAAE oznámily Spojené státy záměr zavést nové sankce proti íránskému režimu. Pro pokojné řešení otázky íránského jaderného programu se po zveřejnění zprávy MAAE vyslovila Čína. Mluvčí pekingského ministerstva zahraničí ale podle Reuters zároveň vyzval Írán, aby projevil „flexibilitu a upřímnost“. Případné rozšíření sankcí by ale nepodpořilo Rusko.