Z tajemného vykradače hrobů se vyklubal místní historik

Nižnij Novgorod (Rusko) - Bizarní případ řeší kriminalisté v ruském Nižním Novgorodě. Po dvou letech dopadli tamního vykradače hrobů. Je jím 45letý známý místní historik Anatolij Moskvin. Coby znalec hřbitovů působil i jako poradce policistů, nakonec ale sám skončil ve vyšetřovací cele. Doma u něj našli sbírku mrtvých žen. Odborník na historii pohřbívání je obviněn ze znesvěcování mrtvých těl a hrobů.

Nález v Moskvinově nižněnovgorodském bytu šokoval i zkušené forenzní techniky. Mezi stohy knih našli hadrové panny velikosti člověka. Uvnitř každé byly mumifikované ostatky mladé ženy nebo dívky, které sběratel ukradl z 29 hrobů. Haldy šatů po celém bytě byly svlečené z mrtvol.

Moskvin jako expert na keltskou kulturu psal knihy o hřbitovech. Vědecký zájem ale vyrůstal z temného podhoubí. Tajemný vykradač hrobů pobuřoval obyvatele města dva roky, než jeho činům policie učinila přítrž. V excentrickém vědci ho nikdo nehledal. Nejdřív si policisté mysleli, že za vším stojí extremistická organizace. Ukradené mrtvoly totiž patřily hlavně muslimských dívkám. Policie se teď snaží určit totožnost ostatků, aby je mohla vrátit pozůstalým.

V Rusku dopadli tajemného vykradače hrobů (zdroj: ČT24)