Rozsudek potvrzen: Bývalý izraelský prezident Kacav půjde sedět

Jeruzalém - Izraelský nejvyšší soud potvrdil rozsudek nad bývalým prezidentem Mošem Kacavem. Ten tak půjde do vězení za dvojí znásilnění i ostatní sexuální delikty. Členové nejvyššího soudu sdělili, že soudci se jednomyslně shodli v tom, že nebudou nijak zasahovat do rozhodnutí telavivského soudu, který vynesl původní rozsudek. Podle izraelských médií by měl Kacav sedmiletý trest nastoupit 7. prosince.

Soud bývalého prezidenta loni v prosinci usvědčil ze znásilnění a sexuálního obtěžování tří zaměstnankyň vládních úřadů, v nichž sám pracoval. Letos v březnu mu pak vyměřil sedmiletý trest vězení. Kacav se proti rozsudku odvolal, odvolací řízení bylo zahájeno v srpnu. Kacav proces označoval za zpolitizovaný a tvrdil, že vztahy, o něž se v procesu jednalo, byly i ze strany žen dobrovolné.

Ještě ve středu večer se spekulovalo, že odvolací soud možná bývalého prezidenta osvobodí ve dvou případech znásilnění a že pak rozsudek zmírní. Jakmile bude definitivně rozhodnuto o délce trestu, musí pětašedesátiletý Kacav nastoupit do věznice během několika dní.

Kacav stanul před soudem jako první prezident ve dvaašedesátileté historii Izraele. V roce 2007, dva týdny před vypršením prezidentského mandátu, rezignoval.