Drábová upozorňuje na radioaktivní jód nad Českem

Praha – Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) zaznamenal nad územím České republiky stopové koncentrace radioaktivního jódu. Zdroj kontaminace ale nezná, proto se obrátil s žádostí o pomoc na Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE). Informovala o tom předsedkyně úřadu Dana Drábová s tím, že naměřený obsah jódu v ovzduší v žádném případě neohrožuje zdraví obyvatel.

„S pravděpodobností hraničící s jistotou to není ze zdroje z České republiky, určitě ne z našich jaderných elektráren. Ale nevíme, odkud to je, proto jsme oslovili agenturu, aby zapojila své mechanismy a zkusila ten zdroj najít,“ řekla šéfka SÚJB.

Podle ní stopové množství jódu v ovzduší naměřilo v uplynulých dnech několik stanic české radiační monitorovací sítě. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) agentuře Reuters potvrdila, že dostala z Česka hlášení o naměření „velmi nízkých úrovní“ jódu 131. Obdobné informace má také z jiných evropských zemí. Naměření mírně zvýšené úrovně jódu oznámily také Rakousko, Německo, Maďarsko a Slovensko.

Drábová zároveň vysvětlila, že naměřené množství jódu je zhruba na stejné úrovni jako na konci března, kdy se v Česku vyskytlo po havárii v japonské elektrárně Fukušima. „Nyní to ale z Japonska není,“ dodala Drábová. SÚJB podle ní nadále sleduje vývoj situace a rovněž vydal pokyn ke změně režimu monitorování tak, aby bylo získáno co nejvíce dat.

Jód potvrzují i sousedé, jeden let ale člověku ublíží víc

Naměření zvýšených hodnot jódu v posledních dnech potvrdilo i Slovensko. „Jsou to ale stokrát až tisíckrát nižší koncentrace než po havárii Fukušimy v březnu,“ řekl serveru tvnoviny.sk Jozef Masarik z katedry jaderné fyziky Komenského univerzity v Bratislavě.

Také rakouské ministerstvo životního prostředí dnes podle agentury APA potvrdilo zvýšené množství izotopu jódu 131 v ovzduší, nevidí však důvod k vyhlášení poplachu. Množství je tak malé, že je měřitelné jen těmi nejcitlivějšími přístroji a až po několikadenním filtrování vzduchu přes jejich čidla.

Rakouské ministerstvo zdravotnictví podle DPA uvedlo, že během jediného transatlantického letu jsou lidé vystaveni dávce radioaktivity 40 000krát větší, než jsou nyní naměřené stopy. Rakouské ekologické sdružení Antiatom Szene však oficiální prohlášení zpochybňuje a považuje závadu v jaderné elektrárně za pravděpodobný zdroj zvýšeného výskytu jódu v ovzduší.

Mírně zvýšený výskyt izotopu jódu nad částí kontinentu potvrdila večer i Evropská komise. „Úroveň zamoření je ale tak extrémně malá, že nepředstavuje žádné zdravotní ohrožení. Je dokonce pod úrovní, která nás i členské země zavazuje k zaznamenání,“ řekla mluvčí EK.