UNESCO ocenilo posezení u vídeňské kávy

Vídeň – Vídeňské kavárny se staly součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Rakouská metropole podle této organizace obohatila světovou kulturu o nehmotné dědictví vůně kávy nebo kakaa, křupnutí čokolády na Sachrově dortu, pohodlí měkkých křesílek a šustění novin v dřevěných držácích. „Vídeňská kavárna je naprostý pojem - nejen ve Vídni, ale i v zahraničí,“ prohlásila Eva Nowotny z rakouské pobočky UNESCO. Pro organizaci je to možná na dlouhé měsíce poslední pozitivní událost – po přijetí Palestiny za člena začíná trpět nedostatkem peněz, které jí přestaly vyplácet Spojené státy a Izrael.

Kaváren funguje ve Vídni přes tisíc. Jsou místem pro ty, kdo chtějí být sami, ale potřebují k tomu společnost, jak říká jedna skoro sto let stará charakteristika. Světová kulturní organizace dala najevo, že by měla platit i za dalších sto let. Noviny v držáku z ohýbaného dřeva, mramorové stoly a štrúdl s horkou vanilkovou polevou jsou podle UNESCO zřetelným prvkem rakouské identity a jsou stejně cenné jako třeba středomořská kuchyně nebo čínská kaligrafie – namátkou dvě položky nedávno zařazené na seznam nehmotného kulturního dědictví.

Po vypovězení členských příspěvků USA a Izraele světové kulturní organizaci chybí do konce roku 65 milionů dolarů. Na roky 2012–13 vypadlo 22 procent rozpočtu. Přijetí Palestiny 31. října se tak ukázalo jako drahý krok. UNESCO proto otevřelo krizový fond pro případné dárce. Odpověď byla okamžitá. Jako první věnoval dva miliony dolarů africký Gabon. Peníze ale může kulturní organizaci po internetu poslat kdokoliv: od států, institucí, nadací a podniků až po jednotlivce.