Mezi sedmi přírodními divy světa se Evropa neprosadila

Curych - Amazonie, jihokorejský ostrov Čedžu, vietnamská zátoka Ha Long, argentinsko-brazilské vodopády Iguazú, indonéská rezervace Komodo, filipínská podzemní řeka Puerto Princessa a Stolová hora v Jižní Africe se na základě internetového hlasování stalo sedmi největšími přírodními divy světa. Předběžné výsledky zveřejnila na svých stránkách švýcarská nadace New7Wonders. Hlasující volili ze seznamu 28 finalistů, které vybral mezinárodní tým odborníků v čele s bývalým šéfem Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) Federikem Mayorem z původního seznamu 77 semifinalistů.

Mezi finalisty se probojovalo i několik evropských přírodních krás, například sopka Vesuv v Itálii, Mazurská jezera v Polsku, pohoří Schwarzwald v Německu a hora Matterhorn na švýcarsko-italské hranici. V konečném hlasování se ale žádná z nich neprosadila. Evropa tak nemá podle tohoto hlasování žádný přírodní div světa.

Na seznamu 28 finálových kandidátů nechyběly světoznámé lokality jako národní park Velký kaňon (Grand Canyon) v USA, Mrtvé moře mezi Izraelem a Jordánskem, ekvádorské souostroví Galapágy, Maledivy, Velký bariérový útes v Austrálii, ale také nejvyšší hora Afriky Kilimandžáro. Definitivní výsledky budou po důkladném přepočítání všech hlasů zveřejněny počátkem příštího roku na slavnostní ceremonii. Dnešní vítězné lokality byly zveřejněny v abecedním pořadí, které neodpovídá počtu hlasů, jež dostaly.

Česko v užším výběru zastoupení nemělo, protože se do něj nedostala Pravčická brána v Českém Švýcarsku – ta skončila v semifinále. Podobně dopadlo i slovenské Štrbské pleso ve Vysokých Tatrách. Zástupci Česka a Slovenska v soutěži zůstali jen na seznamu 42 náhradníků sestaveném z nejlepších semifinalistů.

Vizitky 28 finalistů:

Amazonský deštný prales, též Amazonie (Bolívie, Brazílie, Ekvádor, Francouzská Guyana, Guyana, Kolumbie, Peru, Surinam, Venezuela) - oblast v jižní Americe na území sedmi milionů km2 (les pokrývá 5,5 milionu km2). Představuje přes polovinu deštných pralesů Země a zahrnuje největší a nejrůznorodější oblast z tropických deštných lesů ve světě. Její dominantou je řeka Amazonka - největší řeka světa, jež se co do objemu rovná deseti největším řekám světa a čítá asi pětinu světových říčních vod.

Andělské vodopády (Venezuela) - nejvyšší vodopády na světě (1002 m), jsou 19krát vyšší než Niagarské vodopády. Leží ve venezuelském státě Bolívar u hranic s Brazílií. Nepřetržitý pád vody na nich je vysoký 807 metrů.

Bahenní sopky v Ázerbájdžánu - kužely ve tvaru sopky vytvořené vyvěráním plynů v bahnité půdě, po světě je takových sopek asi 700, z toho zhruba polovina, včetně těch největších, jich je v Ázerbájdžádnu, zejména v oblasti Gobustán. Tam je i největší bahenní sopka světa Taragaj Dagh, se základnou jeden a půl kilometru a 410 metrů vysoká.

Bu Tiná (SAE) - maličké souostroví uprostřed korálových formací, nedotčené lidskou civilizací, o rozloze necelé dva km2. Je jedinečným ekosystémem mělkých vod a vysokých mangrovových porostů a domovem mořských živočichů, včetně různých druhů delfínů, plameňáka či orlovce a kriticky ohrožené karety pravé nebo ohroženého dugonda indického (moroň indický).

Čedžu (Jižní Korea) - největší (1846 km2) jihokorejský ostrov ležící 130 km od jižního pobřeží země, je vulkanického původu. Jeho součástí je i nejvyšší hora Jižní Koreje, spící sopka Hallasan (1950 m), kolem níž je 360 satelitních sopek. Na ostrově, jenž obývá asi půl milionu obyvatel, je národní park. Lákadlem jsou v něm malebné vodopády a sošky malých skřítků vytesaných z lávy.

Jeskynní komplex Džajta (Libanon) - dvě rozlehlé krápníkové jeskyně asi 20 km severně od Bejrútu, jimiž protéká 6320 metrů dlouhá řeka. Působením vody v tomto komplexu vznikly klenby různých velikostí a barev a majestátní záclonovité útvary, připomínající katedrálu, jedna z jeskyní je od stropu po hladinu vody vysoká 108 metrů. Celkové délka komplexu je devět km a nachází se v něm též jeden z největších stalaktitů na světě, visící od stropu v délce 8,2 metru.

Fundský záliv (Kanada) - záliv mezi kanadskými provinciemi Nový Brunswick a Nové Skotsko. Je proslulý tím, že má nejvyšší příliv a odliv na světě (16,2 metrů). Sto milionů tun mořské vody přitéká a odtéká do zálivu dvakrát denně - je to víc vody než mají všechny sladkovodní řeky světa spolu. Záliv je útočištěm pro vzácné a ohrožené velryby pravé a jedním ze světově nejznámějších výskytů rostlinných a živočišných fosilií.

Galapágy (Ekvádor) - Souostroví vulkanického původu leží u rovníku v Tichém oceánu, asi 970 km západně od pobřeží Ekvádoru. Prosluly endemickou florou a faunou - na 90 procent plazů a asi polovina tamních druhů hmyzu a ptáků nežije ve volné přírodě nikde jinde na světě, proto se v 19. století staly přírodní laboratoří pro britského vědce Charlese Darwina a významně přispěly k formulování jeho evoluční teorie.

Grand Canyon (USA) - Velký kaňon vytvořila řeka Colorado v severní Arizoně za dobu asi šesti milionu let. Je 446 kilometrů dlouhý, v některých místech až 29 km široký a největší hloubka v něm dosahuje 1600 metrů. Před objevením Ameriky byl obydlen domorodými Indiány.

Ha Long (Vietnam) - malebná zátoka v Tonkinském zálivu. Je jedinečná vápencovými monumenty různých tvarů, které osamoceně ční z moře. Zátoka zaujímá 1553 km2 a nachází se v ní skoro 2000 ostrůvečků, většinou vápencových.

Vodopády na řece Iguazú (Argentina, Brazílie) - Jedny z největších vodopádů na světě, rozprostírají se na 2,7 km v polokruhu a čítají 275 vodopádů, z nichž nejvyšší Ďábelské hrdlo je 80 metrů vysoký. Vodopády Iguazú leží na hranici brazilského státu Paraná a argentinské provincie Misiones a jsou obklopeny dvěma národními parky, je jsou jako subtropické deštné pralesy domovem stovek vzácných a ohrožených druhů flory a fauny.

Jü-šan, též Nefritová hora (Tchaj-wan) - leží v Národním parku Jü-šan v centrální části ostrova Tchaj-wan, jehož je nejvyšší horou (3925 m). Park též proslul různorodou florou a faunou díky několika vegetačním zónám (od subtropického lesa po velehory).

Kilimandžáro (Tanzanie) - nejvyšší hora Afriky, tvořená třemi vrcholky vulkanického původy Shira, Mawenzi a nejvyšší Kibo (5895 metrů). Kilimandžáro leží ve stejnojmenném národním parku na severovýchodě Tanzanie. Název hory ve svahilštině znamená Bílá (či zářící) hora (podle vrcholku pokrytého sněhem). Kilimandžáro se pyšní jedinečnou florou pěti vegetačních zón.

Národní park Komodo (Indonésie) - Rozkládá se na třech větších indonéských ostrovech - Komodo, Rinca a Padar a řadě malých ostrůvků, na celkové ploše 1817 km2 (z toho 603 km2 tvoří pevnina). Byl založen v roce 1980 za účelem ochrany varana komodského, později rozšířen na ochranu dalších druhů.

Maledivy (Maledivy) - Souostroví o rozloze 90.000 km2 v severozápadní části Indického oceánu, asi 700 km jihozápadně od Srí Lanky. Je tvořeno asi 1200 ostrůvky v řetězci 26 korálových atolů, jen 200 ostrůvků je obydleno, a to asi 300.000 obyvatel.

Matterhorn/Monte Cervino (Itálie, Švýcarsko) - impozantní hora v Alpách, tyčí se nad švýcarským městečkem Zermatt a italským lyžařským střediskem Breuil-Cervinia do výšky 4478 metrů. Název dostala podle svého unikátního tvaru - Horn znamená německy roh a Matte je horská louka. Bývá uzavírána pro výstupy horolezců kvůli nebezpečným sesuvům hornin způsobeným táním.

Mazurská jezera (Polsko) - oblast v severovýchodním Polsku, čítající na 2000 jezer. Rozkládá se na ploše téměř 52.000 km2.

Milford Sound (Nový Zéland) - národní park v oblasti fjordu na jihozápadě Nového Zélandu, zabíhá 15 km do vnitrozemí v Tasmánském moři a je obklopen skalnatými masivy, jež ční do výše v průměru 1200 metrů. Největší z útvarů Mitre Peak je vysoký 1692 m, hora zvaná Elephant (1517 m) připomíná sloní hlavu a Lví hora (1302 m) vypadá jako přikrčený lev.

Moherské útesy (Irsko) - Jedno z nejpůsobivějších míst Irska, v hrabství Clare. Strmě vystupují z Atlantiku do výšky v průměru 120 metrů, v jednom místě jsou vysoké až 214 m. Táhnou se v délce asi osmi kilometrů.

Mrtvé moře (Izrael, Jordánsko, Palestina) - Slané jezero mezi Palestinou a Izraelem na západě a Jordánskem na východě, leží ve 420 metrech pod úrovní moře, jeho břehy jsou nejnižším bodem na souši na celé planetě. S 30 procentní slaností je 8,6krát slanější než oceán.

Národní park podzemní řeky Puerto Princesa (Filipíny) - leží asi 50 km severně od města Puerto Princesa na ostrově Palawan. Jeho dominantou je vápencová krasová oblast, v níž teče 8,3 km dlouhá podzemní řeka, která se vlévá přímo Jihočínského moře a která je údajně nejdelší svého druhu na světě.

Schwarzwald (Německo) - pohoří v jihozápadním Německu, jenž dostalo název Černý les podle vysoké hustoty zalesnění. Jeho nejvyšší horou je Feldberg (1493 metrů). Oblast je téměř obdélníková o délce 200 km a šířce 60 km, pramení v ní mj. řeka Dunaj.

Stolová hora (JAR) - hora v Kapském městě, jejíž plochý vrchol, připomínající stůl, leží ve výšce 1086 metrů nad mořem a je domovem více než 1470 rostlinných druhů, včetně řady vzácných a ohrožených. Eroze způsobila její částečný rozpad, čímže vytvořila vedle ní dva vrcholky zvané Ďáblův vrch a Lví hlava.

Sundarbanská delta (Indie, Bangladéš) - oblast u ústí řeky Gangy, největší mangrovový les na světě, leží v Bangladéši a v indickém Západním Bengálsku (dnes stát Bangla). Komplex vodních cest, bažin a malých ostrůvku je též domovem četných druhů fauny, včetně slavného tygra bengálského.

Uluru, zvaný též Ayers Rock (Austrálie) - největší monolit na světě ležící ve středu Austrálie. Tento pískovcový útvar ční 348 metrů nad okolní rovinatou krajinou a v obvodu měří 9,4 kilometru. Je posvátným místem domorodců, možná proto, že v různých částech dne a roku Uluru jakoby mění barvu.

Velký korálový (bariérový) útes (Austrálie) - Největší korálový systém na světě, táhne se v délce 2600 km podél severovýchodního pobřeží Austrálie. Je složen z asi 3000 útesů a 900 ostrovů na celkové ploše 344.400 km2.

Vesuv (Itálie) - sopka východně od Neapole, je stále činná - k poslední větší erupci došlo v březnu 1944, kdy láva zalila několik okolních obcí. Její nejznámější výbuch ze srpna 79 se do historie zapsal jako jedna z největších starověkých katastrof, když zcela zničil římské Pompeje, Herkulaneum a Stabii a zabil na 25.000 lidí. Sopečný materiál však v těchto zasypaných městech dokonale zakonzervoval řadu památek, jež se v 18.století staly lahůdkou pro archeology.

El Yunque (Portoriko) - též Národní les Yunque, dříve Karibský národní les - jediný tropický deštný prales v USA (Portoriko je volně přidružený stát k USA). Rozkládá se na území 114 km2.

(ČTK)

Vydáno pod