Výbuch a přestřelka v Kazachstánu má nejméně sedm obětí

Astana - Při výbuchu v kazašském městě Taraz a během následné střelby dnes zemřelo nejméně sedm lidí. Exploze nastala při přepadení obchodu se zbraněmi poblíž budovy místního výboru státní bezpečnosti. Podle agentury Interfax zatím není jasné, zda šlo o součást útoků místních islamistů na bezpečnostní složky země, průběh činu tomu ale spíše nasvědčuje.

„Ze sedmi mrtvých je pět příslušníků policie, jedna civilní osoba a atentátník,“ upřesnil v Astaně náměstek generálního prokurátora Nurmuhanbet Isajev. „Další tři příslušníci bezpečnostních sil byli zraněni,“ doplnil.

Terorista přepadl obchod se zbraněmi, zastřelil člena ostrahy a zranil další osobu. Podle místní policie zde ukradl dvě samočinné pušky typu Sajga a začal ujíždět ve svém autě. Policisté ho pronásledovali, pachatel zahájil palbu a dva z nich usmrtil.

Pachatele nakonec zastavil zátaras vytvořený dopravní policií. Dopadený pachatel odpálil na svém těle připevněné výbušné zařízení a zabil sebe a dopravního policistu. Nad centrem města létaly policejní vrtulníky a kontrolovaly i po zásahu situaci.

Přestřelka v kazašském Tarazu
Zdroj: ČT24

Vše nasvědčuje tomu, že šlo o útok islamistického teroristy

V tuto chvíli není jisté, zda šlo o akci islamistických teroristů snažících se získat zbraně, nebo o běžnou kriminalitu. Sebevražda pachatele výbušninou na těle ale naznačuje spíše první možnost. Minulý týden se islamisté přihlásili ke dvěma výbuchům ve středisku ropné produkce Atyrau na západě země, přičítají se jim i dřívější obdobné akce. Označují se za skupinu Vojáci kalifátu.

V posledních týdnech rozrušila série výbuchů v několika kazašských městech jinak klidnou atmosféru v zemi. Díky produkci ropy jde o jednu z nejúspěšnějších ekonomik v bývalých sovětských republikách, v poslední době se však mezi převážně muslimským obyvatelstvem začínají prosazovat radikální islamistické skupiny. 

Vydáno pod