Vojenskou základnou v Teheránu otřásl výbuch

Teherán - K mohutné detonaci, která si vyžádala nejméně 17 obětí, dnes došlo na vojenské základně nedaleko Teheránu. Explodoval muniční sklad íránských revolučních gard západně od hlavního města. Výbuch prý nastal při přemísťování munice v jednom z muničních skladů na základně. Minimálně 15 gardistů utrpělo vážné zranění.

„Stav některých raněných je podle zpráv kritický,“ uvedl podle agentury Reuters mluvčí íránských gard. Exploze nastala při přemísťování munice v jednom z muničních skladů na základně. Původně média referovala o sedmadvaceti obětech, mluvčí milicionářů však později tuto informaci označil za mylnou.

Exploze podle svědectví citovaných agenturou AFP roztřásla skla v oknech budov v rezidenční čtvrti na západě Teheránu. Slyšet ale byla prý až v centru města. K místu exploze byly vyslány sanitky a záchranáři se psy vycvičenými pro hledání v sutinách, uvedla agentura ISNA s odvoláním na zdroj z teheránské lékařské pohotovosti. Do oblasti mířil také vrtulník rychlé lékařské pomoci.

Íránský poslanec dokonce informoval parlamentní agenturu icana.ir o dvou následných explozích v muničním skladu asi 40 kilometrů jihozápadně od metropole u města Karadž. Okolnosti výbuchu má vyšetřit zvláštní komise, která byla za tímto účelem ustavena, dodal.

Za íránské revoluce v roce 1979 pomohly revoluční gardy duchovenstvu dostat se k moci a dodnes patří k oporám režimu. Nejsou součástí armády a mají rozsáhlý majetek v podobě podniků i bank. V okrajových částech Teheránu mají několik základen.