Itálie: Prezident pověřil ekonoma Montiho sestavením vlády

Řím - Italský prezident Giorgio Napolitano dnes pověřil sestavením nové vlády uznávaného ekonoma a bývalého evropského komisaře Maria Montiho. Očekává se, že ten oznámí složení celého kabinetu „národní jednoty“ do pondělního otevření burz. Monti v premiérské funkci nahradí Silvia Berlusconiho, který rezignoval v sobotu po schválení reformních a úsporných zákonů italskými poslanci. Představitelé evropské sedmadvacítky José Barroso a Herman Van Rompuy jmenováního Montiho do funkce italského premiéra uvítali.

Nový přechodný kabinet, jenž bude vládnout do konce nynějšího volebního období v roce 2013, má především zavést do praxe sérii opatření, která v parlamentu protlačila dosavadní koalice v čele s Berlusconim. Program hlubokých reforem zasahuje důchodový systém, pracovní právo a celou státní správu. Kroky mají vrátit důvěru v italskou ekonomiku. Finanční trhy reagovaly kladně již na samotné očekávané jmenování Montiho.

V neděli ráno se prezident nejprve sešel s předsedy parlamentních komor Gianfrankem Finim a Renatem Schifanim a pak postupně s šéfy jednotlivých politických stran. Pokud vše půjde hladce, nová vláda by mohla být sestavena ještě dnes v noci. Kompletní kabinet by měl být oznámen už v pondělí ráno, než se začne obchodovat na burzách v Asii, aby zabránil další bouřlivé reakci finančních trhů. Rychlý postup k vytvoření nové vlády ocenila i EU.

Evropská unie: Budeme Itálii nadále sledovat

Jmenování Montiho do čela vlády „vysílá novou povzbuzující zprávu o odhodlání italských představitelů překonat krizi. Komise bude nadále sledovat, jak Itálie přijímá opatření pro podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti,“ uvedli ve společném prohlášení evropský prezident Herman Van Rompuy a předseda Evropské komise José Barroso.

Poslední vývoj v Itálii přivítali také americký prezident Barack Obama, jeho francouzský protějšek Nicolas Sarkozy a šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

Osmašedesátiletý Monti po svém jmenování prohlásil, že Itálie je s to porazit krizi pomocí kolektivního úsilí. Slíbil také, že bude usilovat o to, aby Itálie byla silným, ne slabým článkem Evropské unie.

Italové slavící odchod Berlusconiho
Zdroj: ČTK/AP/Riccardo De Luca

Přestože má Itálie třetí největší ekonomiku eurozóny, její dluh přesahuje 120 procent hrubého domácího produktu. Země je nyní epicentrem dluhové krize eurozóny, je ale příliš velká na to, aby ji mohli ostatní členové podpořit tak, jako to udělali s Řeckem, Irskem a Portugalskem.

Dostane Monti podporu?

Většina italské politické reprezentace Montiho v čele vlády podporuje. Pouze nacionalistická Liga severu, Berlusconiho někdejší koaliční spojenec, slíbila, že vůči převážně technokratickému kabinetu bude vystupovat jako jasná opozice. Sám Berlusconi však v sobotu Montimu svou podporu při sestavení přechodné vlády přislíbil a svůj slib zopakoval i dnes po prezidentově rozhodnutí.

Reakce Římanů na budoucího italského premiéra

Patrizia Pasqualová, obyvatelka Říma

„Doufám, že se z té krize dostaneme, že se to povede, až nastoupí ta nová vláda a ten, jak se jmenuje….? Monti.“

Matteo Luciani, student

„Uvidíme, jak to bude s novou vládou. Doufám, že to je člověk, který nezastupuje jenom banky, ale taky někdo, kdo se postaví i za nás studenty a udělá něco pro školství.“

Po vnitřní bouřlivé diskusi podpořila vytvoření nové vlády Montim i Berlusconiho pravicová strana Svobody lidu. Zdůraznila ale, že tento kabinet má trvat jen tak dlouho, kolik si vyžádá rychlé zapracování potřebných ekonomických reforem. Představitelé strany již dříve uvedli, že jsou pro předčasné volby.

Nový premiér ale nebude mít na rozhazování. Úsporný balík, podmínka Berlusconiho odchodu, škrtá do roku 2014 až 60 miliard eur ve všemožných oblastech, což kritizuje levice. Italský prezident politiky ale vyzval k zodpovědnosti. Před pár dny se kvůli finančním problémům Itálie výnos italských státních dluhopisů vyšplhal nad sedm procent. To je podle odborníků dlouhodobě neudržitelné.