Policie s tanky čistí od drog největší slum brazilského Ria

Rio de Janeiro - Za podpory obrněných armádních vozů a vrtulníků vtrhla brazilská policie v noci na dnešek do největší chudinské čtvrti v Riu de Janeiro, favely Rocinha. Ta neblaze proslula mimo jiné obchodem s drogami. Akce je součástí vládního programu, v jehož rámci mají elitní policejní jednotky ze slumů vypudit těžce ozbrojené gangy, které chudinské čtvrti ovládají desítky let. Podle agentury AFP policie a vojáci začali favelu obsazovat.

Akce se zúčastnily tři tisíce členů speciálních jednotek brazilské policie a námořnictva. Nepadl během ní jediný výstřel a úřady operaci prohlásily za úspěšnou. Po vyhnání gangů mají být policisté ve favelách trvale přítomni.

William de Oliveira, bývalý vůdce místní komunity

„Teď budou lidé muset alespoň formálně ctít zákon a budou mít stejná práva jako ostatní občané. Dostane se jim stejného zacházení jako obyvatelům Copacabany.“

Zásah je snahou úřadů ve městě zlepšit bezpečnost před mistrovstvím světa ve fotbale v roce 2014 a olympiádou o dva roky později. Brazilské bezpečnostní síly přitom v poslední době provádí razie proti zločineckým gangům stále častěji.

  • Zátah ve slumu autor: Silvia Izquierdo, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3027/302622.jpg
  • Zátah ve slumu autor: Felipe Dana, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3027/302623.jpg
  • Brazilský slum Rocinha autor: Felipe Dana, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3027/302624.jpg
  • Zátah ve slumu autor: Felipe Dana, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3027/302625.jpg

Razie přišla jen dva dny po triumfu protidrogového komanda. Tomu se podařilo zadržet šéfa místní drogové mafie Antonia Bonfima Lopese, zvaného NEM. Kromě obchodu s drogami je obviněn i z vražd, únosů a praní špinavých peněz. Ochranku narkobaronovi dělali muži, kteří se představili jako diplomaté demokratické republiky Kongo. „Neměli žádné pověřovací listiny. Federální policie situaci konzultuje s ministerstvem zahraničí, ale zatím nám nic nepotvrdili,“ přiblížil náčelník Federální policie Valmir Lemos. Podle ministra bezpečnosti státu Rio de Janeiro Edvala Novaese se zadržený snažil policisty uplatit, jeho doprovod je dokonce zastrašoval. 

Favela Rocinha se sto tisíci obyvateli se rozkládá na stráních přímo nad luxusními čtvrtěmi Ria. Některé zdroje dokonce mluví o tom, že ji obývá 300 tisíc lidí. Elitní policejní jednotky do jejích ulic vstoupily dnes v 04:10 (07:10 SEČ). Během června pak došlo k obsazení favely Mangueira.

Rocinha se přitom nachází jen kousek od slavné pláže Ipanema. Rio, které se teď snaží vybojovat pověst bezpečného města, zakládá ve slumech opevněné policejní stanice, staví tramvajové trasy a pořádá školení pro místní turistické průvodce.

Zátah v Riu de Janeiru (zdroj: ČT24)