Čínští pohlaváři dýchají lepší vzduch

Peking – Vysoce postavení členové čínské komunistické strany užívají množství výhod, o kterých si běžní Číňané mohou nechat jen zdát. Jezdí v luxusních limuzínách, jejich děti chodí do speciálních škol. Jedí ekologické produkty pěstované na přísně střežených farmách. Když onemocní, léčí je ve vojenské nemocnici, kde jsou nejlepší lékaři. Řadoví obyvatelé Pekingu mohli nicméně doposud nacházet jistou útěchu v tom, že vzduch, který mnohdy v kritických smogových situacích připomíná spíš hustou mlhu, proudí do plic i privilegovaným osobám. Jenže teď se ukazuje, že to tak zřejmě není. Píše o tom list The New York Times.

Reklama čínské firmy Broad Group tvrdí, že většina čínských pohlavárů dýchá čistý vzduch díky supermoderním čističkám. Reklama zdůrazňuje jejich všudypřítomnost na místech, kde pracuje a žije řada vysokých úředníků.   

Podle viceprezidenta firmy je kupříkladu v Paláci lidu, kde se pořádají stranické sjezdy, v sídle čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa a v komplexu Čung-nan-chaj, obývaném politickými špičkami a jejich rodinami, více než 200 čističek vzduchu. „Vytvářet čistý, zdravý vzduch pro naše vůdce je požehnáním,“ hlásají propagační materiály firmy. 

Jenže ne každý s tím souhlasí. V Číně, kde zvýhodňování politických a hospodářských vůdců budí čím dál větší odpor, reklamní kampaň podnítila rozsáhlou kritiku. „Nemusejí konzumovat olej vyrobený ze splašků a pít otrávené mléko a teď jsou chráněni i před znečištěným vzduchem,“ píše jeden z uživatelů na nejpopulárnějším čínském mikroblogu Weibo s poukazem na nedávné aféry týkající se bezpečnosti potravin. „Ukazuje to odlišnost života vedoucích činitelů a řadových občanů.“ 

Peking se přitom do smogového závoje halí den co den. Jen v posledních týdnech bylo hlavní město Číny prakticky ponořeno v béžovém oblaku. Čínská vláda se snažila omezit znečištění ovzduší v době olympiády v Pekingu. Zavedla omezený provoz v továrnách, na silnice vyjížděl jen omezený počet aut. Jenže po skončení akce se vše vrátilo k normálu a Peking se znovu zařadil mezi nejznečištěnější města světa.

Vydáno pod