Na černý seznam připsala unie další Syřany

Brusel - Evropská unie rozšířila sankce vůči Sýrii na další představitele tamního režimu. Na seznam osob, které nesmí do EU a které mají zmražené finance v unii, přibude 18 lidí. Kvůli krvavým zásahům proti odpůrcům režimu Sýrii v sobotu pozastavila členství Liga arabských států. Stovky lidí pak v Damašku napadly velvyslanectví Saúdské Arábie a Kataru. Tamní vláda čelí obvinění, že útokům davu záměrně nebránila. Jordánský král Abdaláh II. vyzval Bašára Asada k odstoupení.

O rozšíření restriktivních opatření proti Sýrii se rozhodlo na schůzce ministrů zahraničí unie v Bruselu. Na unijních seznamech „zakázaných osob“ je nyní 56 Syřanů, kteří se podílejí na represích. Unie také zmrazila finance 19 syrským společnostem. 

Prohlášení po schůzce ministrů zahraničí EU: „Evropská unie je stále hluboce znepokojena zhoršující se situací v Sýrii. Ve světle pokračujících represí v Sýrii se dnes EU rozhodla uvalit nová restriktivní opatření proti režimu.“

Ministři rozhodli i o tom, že Sýrie nebude mít nadále přístup k penězům Evropské investiční banky (EIB). „Je velmi důležité, abychom zvážili další opatření, abychom zvýšili tlak na režim prezidenta Asada,“ říká britský ministr zahraničí William Hague.   

Unie rozšíří sankce proti Sýrii (zdroj: ČT24)

Abdalláh II.: „Kdyby Bašárovi záleželo na jeho zemi, odstoupil by. Kdybych byl na jeho místě, rezignoval bych.“

Liga arabských států (LAS) před několika dny rozhodla, že Sýrii vyloučí ze svých řad. Damašské ulice poté zaplavili lidé, kteří přišli vyjádřit podporu prezidentu Asadovi. Provládní dav pak zaútočil na velvyslanectví Saúdské Arábie a Kataru. Damašek dnes postup LAS kritizoval. Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim prohlásil, že je to velmi nebezpečný krok.

Arabská liga mezitím vyzvala své členy, aby stáhli své zástupce z Damašku. V úterý se chce sejít se syrskou opozicí. Uznat ji jako legitimní vládu ale zatím neplánuje. 

Protivládní nepokoje si v Sýrii od března podle OSN vyžádaly nejméně 3500 mrtvých.