Z lodi uvízlé na útesu odčerpali všechno palivo

Nový Zéland - Záchranáři odčerpali všechno zbývající palivo z havarované nákladní lodi, která uvízla na útesu u Nového Zélandu. Palivo, které vyteklo hned po nárazu, zabilo tisíc mořských ptáků. Větší katastrofě se ale podařilo předejít, přestože rychlému postupu bránilo špatné počasí. U lodi jsou teď jeřáby, které se pokusí přeložit náklad. Nakonec mají čluny odtáhnout i samotný vrak.

Z nákladní lodi Rena vyteklo přes 350 tun paliva. Panovaly obavy, aby se nehoda neproměnila v ekologickou katastrofu. Novozélandské námořnictvo ovšem dnes oznámilo, že se podařilo odčerpat z lodi veškeré palivo a do moře už tak žádné neuniká. Na lodi ale stále zůstává asi 1300 kontejnerů s nákladem, které je třeba odvézt, aby se mohl vrak lodi odstranit.

Loď Rena, kterou vlastní řecká společnost, plující pod liberijskou vlajkou, najela 5. října u zátoky Tauranga u Severního ostrova na útes. Vznikla tak trhlina v boku trupu, kterou unikalo palivo. 

Ekologové varovali, že oblasti hrozí ekologická katastrofa. Odhadovali, že do moře by mohlo vytéct až 1700 tun paliva. V oblasti jsou přitom populární pláže, na kterých žijí vzácní mořští ptáci, tučňáci, ve zdejších vodách pak žijí i delfíni.