V Portlandu policisté zlikvidovali tábor nespokojených

Portland - Policie ve městě Portland v americkém Oregonu vyhnala demonstranty z veřejného parku. Asi tisícovka lidí klidně přihlížela, jak pořádkové jednotky uzavřely prostranství a zrušily tábor hnutí, které v mnoha městech Spojených států protestuje proti bankám a sociální nerovnosti. Lidé skandovali hesla, zásahu ale nekladli odpor. Policie asi 15 aktivistů zadržela.

Policie udeřila na tisícovku demonstrantů v portlandském parku. Nejprve megafony policisté ohlásili, aby lidé nekladli odpor a opustili prostranství. Varovali, že jinak proti nim zasáhnou. Demonstranti jim na to odpověděli skandováním hesla: „Toto je pokojný protest.“ Policie nakonec zasáhla, ovšem demonstranti dodrželi své motto a akce se nakonec obešla bez incidentů.

Tábor demonstrantů nařídil zlikvidovat starosta Portlandu Sam Adams. Tvrdí, že v okolí tábora vzrostla kriminalita. Zákrok proti demonstrantům starosta hájí tím, že je jeho povinnost, aby dohlédl na dodržování zákonů. „Tohle není hra,“ řekl Adams.

Policie zasáhla proti demonstrantům, kteří protestují proti sociální nerovnosti a bankám, i v dalších amerických městech. O víkendu zrušili tábory v Denveru, Coloradu, Salt Lake City nebo v Utahu. Demonstranti se hlásí k hnutí takzvaných „nespokojených“, kteří už druhý měsíc okupují Wall Street.

Vydáno pod