Pachatelům útoku v Minsku hrozí zastřelení

Minsk – Trest smrti zastřelením za teroristický útok v metru. Běloruský prokurátor navrhl trest dvěma Bělorusům, kteří byli obviněni z dubnového útoku, při kterém zahynulo 15 lidí, dalších dvě stě bylo zraněno. Pětadvacetiletí Dzmitryj Kanavalav a Uladzislav Kavaljov z běloruského Vitebska se krátce po zatčení přiznali, během procesu ale oba odmítli vypovídat.

Soud s oběma zadrženými začal v polovině září. Kromě útoku v minské stanici metra Okťabrskaja byli Kanavalav a Kavaljov obviněni ještě ze dvou dalších pumových útoků, a to ve Vitebsku v roce 2005 a v Minsku v roce 2008. Tyto akce si nevyžádaly žádné oběti na životech.

Soud podle běloruských médií vyslechl stovky svědeckých výpovědí, vyšetřovací spis má podle agentury BelaPAN 550 svazků. Atentátníci prý trhavinu vyrobili ve sklepní laboratoři v panelovém domě, kde žili. Do Minska se přestěhovali několik měsíců před atentátem.

Podle obžaloby se při výslechu zadržení údajně přihlásili k běloruské opozici. Svým činem prý chtěli dosáhnout změny režimu. Kanavalav vyšetřovatelům po zatčení řekl, že je nespokojen s politikou běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a v prezidentských volbách v roce 2006 odevzdal hlas kandidátovi opozice Aljaksandru Milinkevičovi.

Vyšetřování nicméně důkazy o sounáležitosti souzených Bělorusů s disentem nepřineslo. Nepotvrdily je ani výpovědi svědků před soudem. Při policejním výslechu obžalovaní uvedli, že se činnosti disidentů aktivně neúčastnili z obavy před vyzrazením a zatčením.

Bělorusko na rozdíl od evropských i některých postsovětských států trest smrti nezrušilo ani nepozastavilo. Letos byli popraveni již dva odsouzenci. Také v loňském roce se konaly dvě popravy, další tři lidé byli k trestu smrti odsouzeni.