Čínské úřady darovaným penězům na zuby koukají

Peking - Čínský daňový úřad odmítá přijmout peníze, které shromáždili příznivci Aj Wej-weje, aby mohl zaplatit údajný nedoplatek na daních. Úřad po známém výtvarníkovi požaduje do úterý zaplacení 15 milionů jüanů (téměř 44,5 milionu Kč) za údajný daňový únik a pokutu za firmu, která ale patří jeho manželce. Aj již v pátek uvedl, že sumu shromážděnou jeho příznivci na zaplacení použije.

Na umělcovo konto od začátku listopadu proudí příspěvky od mnoha lidí - jiných umělců, disidentů, ale i tisíců anonymních sympatizantů, kteří mu chtějí pomoci vypořádat se s daňovým problémem. Čínský státní deník Global Times minulý týden varoval, že Aj by mohl být obviněn z nezákonné finanční sbírky, a celou kampaň bagatelizoval, že prý nereprezentuje širší čínskou veřejnost. Na obvinění deníku, že je bohatý a nepotřebuje si půjčovat, Aj zdůraznil, že všechny půjčky dárcům splatí. Podle Aje ale sbírka ukazuje, že existuje jistá skupina občanů, kteří se nebojí vyjádřit svůj názor a používají své peníze jako jistou formu hlasování.

Podle Ajova advokáta potřebuje umělec složit částku osmi milionů jüanů (23,7 milionu Kč), aby se pokusil dosáhnout revize rozhodnutí o zaplacení požadovaných daní. Je to v souladu s čínským právním řádem, ale úřad nyní změnil postoj a „odmítá platbu přijmout“, uvedl advokát Pchu Č'-čchiang. Více než potřebná částka se na umělcově kontu objevila už v neděli večer - bylo to 8,69 milionu jüanů.

Obvinění Aje z daňových úniků je obhájci lidských práv považováno za další ze způsobů, jak ho potrestat za jeho kritiku autoritářské čínské komunistické vlády.

Vydáno pod