Po povodních podávají thajští sloni pomocný chobot

Bangkok - Po pěti měsících polevují ničivé záplavy v Thajsku. Velká voda zabila nejméně 562 lidí a napáchala škody za desítky miliard korun. Hladiny většiny rozvodněných toků teď pomalu ustupují a odhalují zkázu. Samotný úklid bude trvat měsíce, obnova poničených budov roky. S odklízením trosek pomáhají na mnoha místech i sloni. Těžká technika se totiž v naplaveném bahně boří a jediný, kdo pohne těžkými kmeny, jsou právě tato zvířata. Sloni fungují jako výkonný odklízecí stroj i jako dopravní prostředek.

Úklid pradávného sídla thajských králů Ajutcháji na slonech přímo závisí. Kdysi je tu lidé používali při výstavbě chrámů a paláců. Po stovkách let se tato obrovská zvířata vrátila, aby stejné budovy zachránila. Moderní stroje nemají šanci. Prastaré cihly byly ve vodě dva měsíce, jsou jí nasáklé a odpadávají. Oprava bude stát v přepočtu až 400 milionů korun. Škody přitom mohly být daleko menší - síť kanálů, která po staletí chrámy chránila, ale správci nechali zasypat a udělali z nich cesty - proto voda neodtékala. 

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Severní předměstí Bangkoku ale není důležité jen historickými památkami. Továrny tady vystavěly zahraniční firmy. I ty přišly o velké peníze - sklady i zařízení jim odnesla voda, zaměstnanci neměli několik měsíců práci. Sedmdesát továren stále čeká, až voda úplně opadne, a počítá škody. Výrobu zde neobnoví ještě minimálně dva týdny. Záplavy stále ohrožují čtvrtinu země. Desetitisíce lidí musejí zůstat v evakuačních centrech.