Američané opouštějí „Saddámovu věznici“

Bagdád - Američtí vojáci vyklízejí v Bagdádu vojenskou základnu Victory Base, kde věznili bývalého diktátora Saddáma Husajna. Ve vazbě zde drželi i Saddámova bratrance, spíše známého jako Chemický Alí. V 80. letech totiž zosnoval chemický útok, při kterém zahynuly tisíce Kurdů. Základnu Američané vybudovali v bývalém palácovém komplexu Saddáma Husajna.

Bývalý Saddámův palác se zbytky poškození po bombardování. Zhroucená střecha je však pouze zástěrkou. Uvnitř budovy byla přísně střežená věznice a největší americká základna, kterou Spojené státy v Iráku provozovaly. Armáda ji označovala jako budovu číslo 114. Žílo zde 40 000 tisíc vojáků a 25 tisíc pomocných sil. V této cele čekal na svůj rozsudek smrti samotný Saddám Husajn. Američané v budově věznili i jeho bratrance, známého jako Chemický Alí.

„Kdyby budova na pohled vypadala jako věznice, lidé by si lehce domysleli, co se tu děje. Chtěli jsme zajistit, aby se nikdo nepokusil Saddáma ani chemického Alího vysvobodit,“ popisuje americký vojenský historik Jerry Brooks.

Sluníčka si na přísně střeženém dvorku mohli oba důležití vězni užívat hodinu denně. Nikdy se však nesměli potkat. Mohli si třeba i pěstovat zeleninu. Ted americké jednotky vrací palácový komplex irácké vládě. Vojáci zde nechají novou výbavu za 100 milionů dolarů. „Iráčanům tu zůstanou nádrže na vodu, generátory a různá vylepšení, které jsme tu udělali v loňském roce,“ dodává Brooks.

Přece jenom něco si Američané odvezli. Kromě vojenského vybavení odcestoval do Spojených států i záchod z nerezové oceli ze Sadámovy cely. A také vyztužené ocelové dveře. Obojí putuje do muzea vojenské policie v americkém státě Missouri.

Američané vyklízejí základnu Victory Base (zdroj: ČT24)