Rivalové Fatah a Hamas se dohodli na vládě i volbách

Ramalláh – Palestinští političtí rivalové, strana Fatah prezidenta Mahmúda Abbáse a islamistické radikální hnutí Hamas, se údajně dohodli na sestavení přechodné vlády, která připraví volby na květen příštího roku. Představovalo by to velký krok k jejich usmíření po čtyřletém rozkolu, který výrazně komplikoval snahy o pokrok v mírovém procesu.

Hlavní vyjednávač Fatahu Azám Ahmad řekl, že obě strany dospěly k dohodě ohledně voleb při tajných jednáních. Vůdce Fatahu Mahmúd Abbás a nejvyšší představitel Hamasu Chálid Mišal podle očekávání formálně schválí plán voleb 25. listopadu na setkání v Káhiře, dodal Ahmad.

Fatah a Hamas se podle něj dohodly na sestavení přechodné vlády, jejímž úkolem bude připravit parlamentní volby, které by se měly konat v květnu 2012. Dosavadní palestinský premiér Salám Fajad ale pravděpodobně ve své funkci nezůstane, naznačil Ahmad. „Fajad byl překážkou před usmířením, protože Hamas trval na jeho vyhození. Doufám proto, že tentokrát se tato překážka nevyskytne,“ řekl. Fajadovo odvolání by ale představovalo velké riziko. Tento ekonom, který vystudoval v USA, se těší širokému respektu na Západě a je klíčovou osobou pro zajištění přísunu mezinárodní pomoci.

Palestinci jsou rozděleni pod působnost dvou vlád od roku 2007, kdy se Hamas násilím zmocnil pásma Gazy. Od té doby vládla palestinská správa, v níž dominuje Fatah, jen na západním břehu Jordánu. Tento rozkol komplikoval mírové snahy, protože správa prezidenta Abbáse dává přednost míru dojednanému s Izraelem cestou rozhovorů, zatímco Hamas se zapřisáhle drží záměru zničit židovský stát.

Fatah a Hamas už podepsaly plán vzájemného usmíření, zakotvující volby a zformování přechodné vlády, v květnu. Tento plán ale nebyl naplněn, zčásti i v důsledku rozporů kolem Fajadovy osoby. Fajad řekl, že nebude stát v cestě žádné dohodě. „Vždycky jsem volal po ukončení rozkolu. Vyzývám obě frakce, aby nalezly nového premiéra a přestaly tvrdit, že já jsem překážkou. Nikdy jsem jí nebyl a nikdy nebudu,“ prohlásil.