Liberijská prezidentka Johnsonová-Sirleafová obhájila svůj mandát

Monrovia – Ellen Johnsonová-Sirleafová, dosavadní prezidentka Libérie a letošní nositelka Nobelovy ceny za mír, zvítězila podle očekávání v nedávných prezidentských volbách. Podle úterních zveřejněných konečných výsledků ve volbách z 8. listopadu získala 90,7 procenta hlasů, a zajistila si tak druhý šestiletý mandát v čele této západoafrické země. Slavnostní uvedení staronové prezidentky do úřadu se má podle agentury AFP uskutečnit 28. listopadu.

Letošní nositelka Nobelovy ceny za mír a dosavadní prezidentka Libérie Ellen Johnsonová-Sirleafová byla ve druhém kole jedinou kandidátkou na úřad hlavy státu poté, co ji její největší vyzyvatel obvinil z podvodů a druhého kola se rozhodl neúčastnit.

Třiasedmdesátiletá Johnsonová-Sirleafová dostala 607.618 hlasů, její největší rival Winston Tubman přes bojkot druhého kola obdržel 9,3 procenta. Z 1,8 milionu registrovaných voličů se k urnám podle ústřední volební komise dostavilo 607.618 voličů. Oproti prvnímu kolu se volební účast ale snížila skoro o polovinu na 38,6 procenta.

Tubman kandidaturu po prvním kole voleb stáhl kvůli obav z pokračujících volebních podvodů, které podle něj provázely první kolo hlasování, a Liberijce vybídl k bojkotu voleb. Mezinárodní pozorovatelé prohlásili, že jeho obvinění jsou nepodložená. Tubmana za výzvy k bojkotu kritizovaly USA i jeho bývalý zaměstnavatel OSN.

Podle analytiků jeho bojkot podkopal legitimitu vítězství Sirleafové, která se v roce 2005 stala historicky první africkou prezidentkou a pomohla stabilizovat Libérii po občanské válce, jež si v letech 1989 až 2003 vyžádala skoro čtvrt milionu obětí.