Nová řecká vláda dostala důvěru

Atény – Řecký parlament dnes podle očekávání většinou poslanců z pravého i levého politického spektra vyslovil důvěru nové vládě Lukase Papadimose. Ten označil za hlavní úkol svého přechodného kabinetu pokračovat v úsporných opatřeních a v ekonomických reformách. Při parlamentní rozpravě o programovém prohlášení Papadimosovy vlády ale padala na její adresu silná slova, a to i od poslanců dvou hlavních velkých stran, které se na jejím složení podílely.

Novou vládu podpořilo 255 poslanců parlamentu, 38 převážně z levice jich bylo proti a sedm se zdrželo. Kabinet podle očekávání podpořila většina poslanců Panhelénského socialistického hnutí (PASOK) a konzervativní Nové demokracie (ND) a také zástupci dvou dalších pravicových stran. Lidová ortodoxní výzva (LAOS), která je označována za krajní pravici, se bude podílet na vládě. Další pravicová strana Demokratické spojenectví (DISY), složená z odpadlíků z ND, vyslovila podporu bez nároků na místa v kabinetu.

Bez obou hlavních politických stran v řeckém parlamentu, Panhelénského socialistického hnutí (PASOK) a Nové demokracie (ND), by přechodná řecká vláda Lukase Papadimose nevznikla. Socialističtí a konzervativní poslanci ji ale nešetří. Mezi socialisty vypukla proti novému kabinetu otevřená vzpoura, když petici proti spolupráci s konzervativci a krajní pravicí podepsalo 101 socialistických poslanců. 

Konzervativci zase varují před ztrátou suverenity, když se ohradili proti požadavku Evropské komise, aby podpisem stvrdili odhodlání provést reformy bez ohledu na příští volby. Lídr řeckých konzervativců Antonis Samaras tvrdí, že musí stačit závazek podpořit novou vládu. V ní zůstal na klíčovém postu ministra financí Evangelos Venizelos. Ten při rozpravě sice připustil, že současné evropské mechanismy nemusí jeho zemi stačit, jinak ale vyzýval k rychlé akci. Navzdory kritickým tlakům uvnitř těchto obou hlavních politických stran v parlamentu se ale předpokládá, že by kabinet měl získat podporu zhruba 80 procent poslanců. 

Evangelos Venizelos, ministr financí

„Pokud splníme všechny naše povinnosti ihned, rychle, zodpovědně a bez zakolísání tak, že Řecko zůstane v eurozóně a ta bude existovat dál, teprve tehdy pomine hrozba bankrotu a zhroucení našeho životního standardu.“

Eurozóna očekává od nové řecké vlády, že bude pokračovat v politice přísných úspor výměnou za masivní finanční pomoc od zemí platících eurem a Mezinárodního měnového fondu v celkové výši překračující 200 miliard eur (5,1 bilionu Kč) a za prominutí 100 miliard eur z řeckého dluhu, který dosahuje celkové výše 350 miliard.

Vydáno pod