V Afghánistánu diskutují kmenoví stařešinové

Kábul – Afghánistán chce suverenitu a chce ji teď, prohlásil dnes afghánský prezident Hamíd Karzáí na tradičním sněmu kmenových stařešinů, poslanců a zástupců jednotlivých provincií. Hlavními tématy čtyřdenního jednání Velké rady (Lója džirga), které dnes začalo v afghánské metropoli Kábulu, bude dohoda o strategickém partnerství s USA po odchodu jejich jednotek ze země v roce 2014 a také další rozhovory s extremistickým hnutím Tálibán.

Karzáí vyzval účastníky džirgy, aby pomohli vytvořit spravedlivý rámec pro vztahy se Spojenými státy zejména po odchodu jejich jednotek ze země. Měli by také najít cestu, jak dosáhnout míru v neklidné zemi. „Chceme mít silné partnerství s USA a NATO, ale za jistých podmínek. Chceme svou národní suverenitu a ukončení nočních útoků a zadržování našich lidí. Nechceme paralelní struktury současně s vlastní vládou,“ řekl prezident na sněmu zhruba 2 000 představitelů.

Na 100 000 amerických vojáků v současnosti působí v Afghánistánu fakticky bez jakékoliv bilaterální dohody, která by regulovala jejich aktivity. Většina z nich ovšem spadá pod mandát OSN.

Džirga může Karzáímu poskytnout politické krytí pro jeho jednání o ponechání co do počtu zatím neupřesněné americké jednotky v zemi v příštích deseti letech. K prezidentovým požadavkům na příští partnerství patří mimo jiné zákaz pro zahraniční vojáky vstupovat do kteréhokoliv afghánského domu či převzetí takřka okamžité kontroly nad všemi zadržovacími centry. Takové body ale budou pro americké představitele nepřijatelné.

Setkání kmenových stařešinů
Zdroj: Musadeq Sadeq/AP Photo

Džirgu doprovázejí přísná bezpečnostní opatření

V Kábulu dnes panují přísná bezpečnostní opatření. Tálibán už pohrozil, že na sněm zaútočí. V pondělí povstalci oznámili, že mají k dispozici utajený vládní plán bezpečnosti pro Lója džirgu. Tentýž den byl zastřelen sebevražedný útočník, který se zřejmě chtěl pokusit odpálit v blízkosti stanů pro účastníky sněmu. Tálibán hrozil, že terčem se stane každý, kdo se džirgy zúčastní. Silnice vedoucí k místu konání jsou zablokované pro veřejnost a v Kábulu je rozmístěno mnohem víc bezpečnostních stanovišť než obvykle. Okolní domy byly prohledány a v ulicích jsou tisíce policistů v uniformách i v civilu.

Pokud džirga dojde k nějakému rozhodnutí, nebude právně závazné. Poslední slovo má afghánský parlament.

V Afghánistánu zasedá Velká džirga (zdroj: ČT24)
Vydáno pod