Britští lékaři chtějí zakázat kouření v autě

Londýn - Britští lékaři volají po dalším zpřísnění protikuřáckých zákonů. Tamní zdravotnická asociace chce zakázat kouření i v soukromých autech a chránit pasivní kuřáky, především děti. Vychází ze studie, která prokázala, že úroveň škodlivin uvnitř vozu může být až 23krát vyšší než v zakouřeném baru. Argumentují také vyšší bezpečností jízdy, pokud řidiče nerozptyluje cigareta.

Unie britských lékařů chce ochránit nekuřácké pasažéry, ať jsou to děti nebo dospělí. Odborníci upozorňují na to, že imunitní systém mladých lidí a dětí nemá takovou schopnost bránit se proti škodlivinám, které přijímají jako pasivní kuřáci. Kvůli tomu se jejich imunitní systém hůř rozvíjí. Výzkum upozorňuje na to, že pasivní kouření zvyšuje riziko vzniku astmatu, plicních chorob nebo třeba syndrom náhlého úmrtí u kojenců.

  • koncentrace škodlivin při kouření v autě je 23krát vyšší než v zakouřeném baru
  • odhaduje se, že třetina až polovina kuřáků si zapaluje během jízdy autem
  • v Británii zatím platí zákaz kouření jen ve vozidlech pro veřejnou přepravu, včetně taxi


Lékaři proto bojují za přísnější legislativní protikuřácká opatření, konkrétně za zákaz kouření v autech. Politici ale zatím takovému opatření nakloněni příliš nejsou. Před jakýmkoli zavedením takového striktního opatření je prý nutná široká společenská diskuse.

To jinde ve světě už k podobným zákazům přistoupili. Například v Kanadě, USA, v Austrálii nebo Jihoafrické republice se nesmí kouřit v autě, když jsou uvnitř děti. Britští lékaři ale volají po úplném zákazu. Argumentují lepší bezpečností a také tím, že se bude na úplný zákaz policistům lépe dohlížet. 

Reportáž Jana Šenkýře a Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

V Československu se nesmělo v autech kouřit za první republiky 

Česko se zatím zamýšlí spíš nad bezpečností. Třeba zapálení cigarety trvá déle než přijmutí hovoru na mobilním telefonu. Přesto je v autě telefonování zakázané, a kouření ne. O případném zákazu Igor Sirota z ÚAMK říká: „To, co je nejvíce nebezpečné při řízení, je vedle telefonování právě kouření a dokazují to statistiky britských pojišťoven. My si myslíme, že je to zcela logický krok, který bude následovat u nás.“ 

Sám přední protikuřácký poslanec Boris Šťastný ale před další novelou protikuřáckého zákona varuje. Vzít závislým drogu podle něj přinese víc škody než užitku. „Ti lidé budou podstatně nervóznější díky jejich závislosti a z tohoto důvodu nic takového v České republice neplánujeme,“ říká. V Československu už se přitom v autech kouřit nesmělo, a to za první republiky.