Hlasování o italské vládě provázely demonstrace a stávky

Řím - Italský Senát dnes drtivou většinou hlasů vyslovil důvěru vládě ekonoma Maria Montiho, který slíbil tvrdá úsporná opatření, jež mají pomoci předlužené zemi dostat se z finanční krize. Už v průběhu dne v řadě italských měst se tisíce Italů včetně mnoha vysokoškolských studentů vydaly do ulic, aby vyjádřili nesouhlas s rozpočtovými škrty a také protestovali proti nedostatku pracovních příležitostí.

Montiho kabinet podpořilo 281 senátorů, zatímco pouhých 25 jich bylo proti. Stejně přesvědčivě by měla v pátek hlasovat i dolní komora parlamentu, v níž by nové vládě mělo důvěru vyslovit kolem 550 z 630 poslanců.

Monti v dnešním projevu k senátorům ujistil, že jeho vláda od rozpočtových úspor neustoupí, zaměří se také na ekonomický růst a spravedlnost při zavádění nutných opatření, aby vyvedla Itálii z krize. „Absence růstu anulovala oběti,“ jichž už bylo dosaženo v rámci posledních úsporných plánů. Vláda bude usilovat o vyvážený rozpočet v roce 2013 i o snížení obrovského státního dluhu, řekl dále Monti. Pokud nebude v zemi růst ekonomika, pak se nevrátí ani důvěra investorů. „Potřebujeme opatření, abychom zbavili ekonomiku zkostnatělosti, pomohli zrodu nových podniků, zlepšili efektivitu veřejných služeb a podpořili zaměstnanost žen a mladých lidí,“ zdůraznil.

Italský premiér Mario Monti
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK/AP

Monti apeloval na Italy, aby přijali oběti a pomohli zachránit zemi před bankrotem. Slíbil jim ale, že kýžený ekonomický růst přinese nové příležitosti a větší soulad ve společnosti. Monti dnes také telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a ubezpečil je o tom, že přijme okamžitá opatření k ozdravení italské ekonomiky a k tomu, aby jeho země přispěla ke stabilizaci a růstu eurozóny.

Podle spolupracovníka ČT Josefa Kašpara se protesty kromě metropole uskutečnily také v Miláně, Turíně, Neapoli a Palermu. Hned na počátku demonstrace v Miláně přitom proběhky potyčky mezi studenty a policisty. „Změna vlády je určitě důležitá, protože Berlusconi byl součástí nezdravého systému. Jenže i když teď podal demisi, starý systém zůstává,“ říká student Francesco Elia.

Cílem pochodujících byla Bocconiho univerzita, která připravuje obchodnickou elitu a v jejímž čele je nynější prozatímní premiér, ekonom Monti. V Římě měli pochodující v plánu dojít k Senátu, který má hlasovat o důvěře Montiho vládě. Hlavním organizátorem protestů je radikální levice, která obviňuje vládu z toho, že úsporná opatření soustředí pouze na nizší sociální vrstvy.

Montiho vláda by měla Itálii dovést k parlamentním volbám v roce 2013. Do té doby ale bude jejím hlavním úkolem vyvést zemi z dluhové krize, zejména prosazením reformního programu šokové terapie, který by jen v rámci úspor měl italskému státu ušetřit příští rok výdaje kolem 25 miliard eur (asi 640 miliard Kč). Dalším cílem mají být změny vedoucí ke zvýšení produktivity práce a ke zvýšení konkurenceschopnosti italského zboží na světových trzích.

Hlasování o důvěře nové vládě by po Senátu mělo pokračovat v pátek v Poslanecké sněmovně. Očekává se, že Montim navržený kabinet v parlamentu projde. Nový premiér si vyjednal podporu především doposud nejsilnější opoziční formace levého středu Demokratické strany (PD) a strany Lid svobody (PDL) odstoupivšího premiéra Silvia Berlusconiho. Naopak Liga severu, jeden z hlavních Berlusconiho spojenců, podpořit Montiho kabinet odmítá.

Vydáno pod