EU a Rusko jsou blíže ke vzájemnému zrušení víz

Moskva - Rusko a Evropská unie se dnes v Moskvě dohodly na „cestovní mapě“ dalších kroků, které by měly vést k vzájemnému zrušení víz. Oznámil to po jednání s šéfkou unijní diplomacie Catherine Ashtonovou ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Dokument by mohl být podepsán na prosincovém summitu EU-Rusko v Bruselu.

Moskva podle dnešního vydání listu Kommersant naléhala, aby po splnění požadavků EU byla víza zrušena automaticky, ale Brusel k tomu nebyl ochoten. „Cestovní mapa“ měla být původně podepsána už letos v létě, ale kvůli výhradám ze strany EU byl podpis odložen. Zatím není zřejmé, kdy by víza mohla být fakticky zrušena. Ashtonová dnes vyjádřila potěšení nad dosaženým pokrokem, ale upozornila, že je nutno vyřešit všechny technické otázky, a „to zabere jistý čas“.

Brusel od Ruska požaduje mimo jiné zlepšit ochranu cestovních dokladů před paděláním, ochranu hranic i potírání nelegální migrace, organizovaného zločinu, terorismu a korupce. Rusko na zrušení víz naléhá už od roku 2002 a ruští komentátoři předpokládají, že „epopej“ ještě potrvá. „Všichni dobře víme, že to (zrušení víz) není otázka technická, ale politická,“ usoudil analytik Nikolaj Kavešnikov. „Zapotřebí bude shoda mezi všemi 27 státy EU, které mohou mít k Rusku různé výhrady, nijak nesouvisející s vízy,“ dodal.