Jak chutná Budapešť?

Pokud nevíte, co s prodlouženým víkendem, sbalte kufry a jeďte poznávat cizí kraje. Určitě nešlápnete vedle, jestliže zamíříte do maďarského hlavního města. Budapešťská metropole rozhodně má co nabídnout: od příjemného lenošení ve vyhlášených lázních, přes několikakilometrové túry po tamních památkách, až po posezení se sklenkou tokajského vína. A to všechno za příznivé forinty.

Pohled na město

Pokud se před navštívením města podíváte do mapy, určitě zjistíte, že Budapešť vznikla spojením dvou samostatných částí – Budy (západní část) a Peště (východní část). Hranici mezi nimi tvoří řeka Dunaj. Městská část Buda je kopcovitá a při zdolávání Citadely či Rybářské bašty se v letních měsících zapotíte. Část Pešť je naopak zcela placatá. Orientace ve městě je dobrá, nicméně je dobré si nějakou mapu či průvodce pořídit ještě před příjezdem, neboť s angličtinou a němčinou mnohdy neuspějete.

Cestování po městě

Máte-li chuť na toulky po městě, není nutné využívat jakoukoli místní dopravu, neboť všechna zajímavá a historická místa jsou dosažitelná pěšky. Mimoto mnohdy narazíte na nějakou zajímavost, které byste si z okna tramvaje ani nepovšimli. Pokud se radši svezete, tramvaje a metro vám budou plně k dispozici. Lístky na tramvaj se prodávají v automatech na zastávkách, v metru je k dispozici i „živé“ okénko. Ve městě se rozhodně nevyplatí jezdit načerno - revizoři jsou velmi pilní!

  • Pohled na Budapešť z Citadely autor: Jan Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3042/304176.jpg
  • Řetězový most autor: Jan Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3042/304177.jpg
  • Monumentální parlament na břehu Dunaje autor: Jan Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3042/304178.jpg

Bude vám v Budapešti chutnat?

Co se týče kulinářských požitků, Maďaři vám na talíř naservírují to nejlepší, co budou moci, ne každému to však sedne. Co by si návštěvníci neměli nechat ujít je lečo, které je velmi chutné a maďarský guláš – o ingrediencích v něm je ale lepší se předem informovat u obsluhy restaurace – především co se týče koření. Zamíříte-li do luxusní restaurace, bude vám nabídnuto evropské menu, s trochou štěstí vás podnik potěší ochutnávkou vlastních specialit (např. naložený česnek doplněný podomácku připravenou hořčicí).

Kam se podívat a co určitě vyzkoušet

Za prodloužený víkend se dá Budapešť prohlédnout celá, pokud však plánujete návštěvu interiérů muzeí, parlamentu a ostatních památek, nějaký den navíc by se určitě hodil. Budapešťský parlament je vskutku monumentální, obrovská budova na břehu Dunaje láká k nejedné fotce. Ulicí, kterou určitě projdete, je Andrássyho třída, na jejímž konci se nachází asi nejhezčí náměstí ve městě – Náměstí hrdinů s dvěma impozantními budovami – Muzeum krásných umění a výstavní hala. Přes Dunaj přejděte přes Řetězový most, který je symbolem města - v noci je krásně osvětlený. Nad mostem se nachází královský palác, kde můžete narazit na řemeslné trhy. Je z něj krásný výhled na Pešť. Po procházce kolem paláce byste neměli zapomenout na Rybářskou baštu, která láká díky svým vyhlídkám. Nebojíte-li se pár kapek potu, vystoupejte na Citadelu. Neprohloupíte ani s návštěvou nejhezčího parku - Markétina ostrovu (zpívající fontána, přírodní amfiteátr, kostel sv. Michala, vodojem – UNESCO a pogumovaná běžecká dráha po celém obvodu ostrova.

  • Rybářská bašta s Matyášových chrámem autor: Jan Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3042/304181.jpg
  • Náměstí hrdinů autor: Jan Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3042/304182.jpg
  • Lázně Széchenyi autor: Jan Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3042/304186.jpg
  • Budapešťský parlament autor: Jan Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3042/304190.jpg

Čím je Budapešť vyhlášená

Jednou z věcí, proč se mnozí lidé do Budapešti vracejí, či jsou jejími stálými návštěvníky, jsou jistě lázně, které jsou rozesety po celém městě. Nabízí příjemné odreagování za velmi rozumnou cenu (1500 - 2500) dle délky pobytu. Lázně jsou Maďary hojně navštěvovány. Jsou jak separované (muži/ženy), tak i smíšené. At už je vám kolik chce let, nemusíte se bát - do lázní chodí lidé opravdu všech věkových skupin. Překvapující je, že zde najdeme velké množství studentů, kteří tato místa využívají k odpočinku stejně často, jako posezení v restauraci. Mezi nejznámější lázně patří Király, Lukács, Rudas, Széchenyi a Gellért. Pokud cestujete jako rodina, děti spíše ocení Aquaworld, který se nachází cca 20 minut cesty autobusem z Náměstí hrdinů. Na rozdíl od lázní si zde děti (a určitě nejen ony) přijdou na své – skluzavky, tobogány všech velikostí a druhů (od trychtýře, přes tunely až po surfing na umělých vlnách). Vstupné je oproti lázním o něco dražší, doprava tam i zpět je zdarma.

Užitečné info

  • Koho potkáte v Budapešti nejvíce? – Revizora v metru. Jsou téměř na každé zastávce. Při koupi lístku radši vždy ukažte zastávku, na kterou se chcete dostat, abyste měli jistotu, že vám lístek vystačí.
  • O ubytování strach mít nemusíte. Spousta hotelů je k dispozici na serveru booking.com. Vždy se podívejte do recenzí, které jsou nejspolehlivější odpovědí na kvalitu služeb v hotelu.
  • V Maďarsku se platí forinty(HUF), kurz dle ČNB: 100 HUF/8,153 Kč