Schůze Obamy s čínským premiérem o vlivu v regionu skončila patem

Nusa Dua - Americký prezident Barack Obama a čínský premiér Wen Ťia-pao se dnes překvapivě sešli na okraj summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). Kvůli nadhodnocené čínské měně a územním sporům v Jihočínském moři byla schůze sledována s napětím a nakonec skončila diplomatickou remízou. Ani jedna ze stran se totiž nechce vzdát důležité oblasti, která je klíčovou dopravní tepnou regionu. Přestože si oba státníci slíbili korektní vztahy, sporů o tuto oblast bude podle analytiků přibývat.

Hodinová schůzka Obamy a Wena se konala na žádost čínské strany a nejdůležitějším tématem byl právě spor o Jihočínské moře. Otázku rozvířily Spojené státy, když prezident Obama na závěr své návštěvy Austrálie ve čtvrtek řekl, že USA chtějí hrát větší roli v oblasti Tichomoří. Prosazoval také to, aby právě končící summit ASEAN otevřel rozhovory o teritoriálních svárech o Jihočínské moře, kudy každoročně proudí zboží v hodnotě více než pěti bilionů dolarů.

Zatímco většina jihoasijských zemí spolupráci s Američany vítá, Číně se ale zvýšený zájem USA v Asii nikterak nezamlouvá. „Důležitost tohoto regionu roste a Američané tady zvyšují diplomatické, hospodářské a strategické investice, aby si udrželi takzvaný leadership. Oni to slovo milují. Dá se říct, že strategií Washingtonu je zabránit Číně v tom, aby nahradila Spojené Státy,“ uvedl čínský profesor mezinárodních vztahů Š' Jin-chung.

Peking „mnohostranný dialog“ oficiálně odmítl, protože chce věc řešit na bilaterální úrovni a nijak by prý nepomohl rozvoji vztahů mezi zeměmi ASEAN. Wen v pátek varoval před vměšováním „vnějších sil“ do sporů Pekingu s jeho sousedy, čímž očividně mířil právě na aktivní tichomořskou politiku Spojených států. Různé ambice v otázce kontroly Jihočínského moře mají kromě Číny přinejmenším ještě čtyři další země - Vietnam, Filipíny, Indonésie a Malajsie.

Jihočínské moře má obrovský význam pro dopravu, zároveň v něm jsou naleziště ropy a zemního plynu. Čína si nárokuje celou oblast. Obama se dnes snažil zdůrazňovat neutrální postoj USA k teritoriálnímu sporu. „Nemáme žádné nároky, nestavíme se na ničí stranu,“ řekl Donilon. Spojené státy však podle něj jako námořní, obchodní a tichomořská velmoc „mají zájem na volné lodní dopravě, volném obchodu a pokojném řešení konfliktů“.

Peking a Washington se hádají o hodnotu čínské měny i o řadu obchodních pravidel. Nepřímo se přetahují i o Spratlyho ostrovy. Malé souostroví v Jihočínském moři s nerostným bohatstvím si nárokují Čína, Vietnam i Filipíny. Čínská státní média nedávno napsala, že by si konkurenti Pekingu měli začít „zvykat na zvuky dělostřelectva a vláda by jim měla dát lekci“.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Summit desetičlenného Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) a osmi regionálních velmocí, zahrnujících mimo jiné USA, Čínu, Rusko a Japonsko, začal ve čtvrtek na Bali a dneškem jeho jednání končí. Východoasijského summitu se poprvé v historii zúčastnil i americký prezident.