Libyjci dopadli Kaddáfího syna, Haag žádá jeho vydání

Tripolis - Na jihu Libye byl zadržen syn bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Oznámilo to libyjské ministerstvo spravedlnosti. Sajf Islám Kaddáfí byl na útěku od otcovy smrti a byl na něj vydán mezinárodní zatykač za spáchání válečných zločinů. O jeho vydání usiluje Mezinárodního trestní soud (ICC). Podle televize Al-Džazíra ale Přechodná národní rada, která zemi vládne, Kaddáfího syna pod mezinárodní pranýř nevydá. Libyjský premiér následně ujistil, že se Kaddáfího synovi v Libyi dostane spravedlivého procesu. Za očekávaná obvinění mu hrozí i trest smrti. Sajf Islám se ukrýval mezi místními kmeny u města Obari, byl chycen s několika členy ochranky. Má ovázanou ruku, jinak je zdravý. Zpravodaji agentury Reuters při přepravě po zadržení v letadle řekl, že je v pořádku a zraněn byl před měsícem při leteckém útoku NATO.

Podle libyjských zdrojů byli spolu s ním zatčeni jeho dva spolupracovníci, kteří se ho snažili dostat do Nigeru. Teď byl druhorozený Kaddáfího syn převezen do Zintánu. Jeho zadržení oznámil na tiskové konferenci v Benghází také šéf povstalecké brigády Zintán, která v říjnu svedla rozhodující boje o pobřežní Syrtu. Už na letištní ploše se do stroje pokoušelo dostat
několik rozhořčených lidí, ale ozbrojenci jim v tom zabránili.

Zatím není jasné, zda bude Sajf Islám převezen do Tripolisu nebo do nějakého jiného velkého města. Reportéři agentury Reuters Sajfa Isláma viděli v oblečení místních Tuarégů,
s plnovousem a brýlemi. Stanice CNN má informace, že byl Sajf Islám při zadržení lehce raněn. Evropská unie vyzvala libyjské úřady, aby zajistily, že bude Sajf Islám vydán spravedlnosti v plné spolupráci s ICC. V Bruselu to řekl mluvčí unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonové Michael Mann.

Bashir Thaelba, vojenský velitel v Zintánu:

„Podle prvních informací, které máme, s ním byli tři lidé. Mezi nimi ale není Abdalláh Sanúsí (šéf bývalé rozvědky). Víme, že určití lidé mu pomáhali prchnout do Nigeru a zřejmě mezi nimi byl i jeden důstojník z Kaddáfího kmene v Syrtě.“

Foto Sajfa Isláma zveřejněné libyjskou televizí
Zdroj: ČT24

Na Sajfa Isláma byl vydán mezinárodní zatykač za spáchání válečných zločinů. O jeho vydání usiluje Mezinárodního trestní soud (ICC) a v červnu na něj stejně jako na Muammara Kaddáfího a bývalého šéfa rozvědky Abdalláha Sanúsího vydal zatykač. Sanúsímu se zřejmě podařilo uprchnout do Mali.

Mezinárodní trestní soud Sajfa Isláma viní ze spáchání válečných zločinů a usiluje o jeho vydání. Žalobce ICC Luis Moreno Ocampo řekl, že se chystá příští týden odcestovat do Libye, aby tam jednal s prozatímní vládou o tom, kde bude Sajf Islám postaven před soud. 
„Dobrá zpráva je, že je Sajf Islám zatčen, že je živ a nyní bude čelit spravedlnosti,“ řekl Ocampo citovaný Reuters v Haagu. 

Národní vlády mají podle Ocampa právo soudit vlastní občany za válečné zločiny. Vyjádřil ale zároveň obavy, zda by se Kaddáfího synovi dostalo v Libyi spravedlivého procesu. Zdroje televize Al-Džazíra ale tvrdí, že Přechodná národní rada, která nyní Libyi vládne, v žádném případě Sajfa Isláma ICC nevydá. „Toto je závěrečná kapitola libyjského dramatu. Postavíme ho před soud v Libyi a bude souzen podle libyjských zákonů za své zločiny,“ řekl Šammám.

Zatčení Sajfa Isláma oficiálně oznámil libyjský premiér Abdar Rahím Kíb, který zároveň přislíbil spravedlivý proces pro Kaddáfího syna. „Ujišťujeme Libyjce a svět, že se Sajfu Islámovi dostane spravedlivého soudu za řádných legálních procedur, které byly našim lidem upírány v minulých 40 letech,“ řekl Kíb podle citace Reuters na tiskové konferenci v Zintánu. K „humánnímu“ zacházení se zatčeným Sajfem Islámem a zajištění nestranného procesu s ním vyzvaly libyjské vedení Spojené státy. Mluvčí ministerstva zahraničí Nicole Thompsonová dodala, že zatčení Sajfa Isláma představuje „nový krok k mírové a demokratické budoucnosti“ Libye.

Libye
Zdroj: ČT24

Po otcově smrti se Sajf Islám obával o život

Libyjská Přechodná národní rada (NTC) tento týden uvedla, že Sajf Islám Kaddáfí žádá letadlo, aby se mohl vydat soudu v Haagu. Podle NTC se on i Sanúsí obávali o svou bezpečnost vzhledem k okolnostem, při nichž zemřel jeho otec. Muammar Kaddáfí byl dopaden při útěku ze Syrty a na veřejnost pronikly záběry, jak ho po zadržení vláčí a bije ozbrojený dav. Kaddáfí byl poté za dosud nevyjasněných okolností zastřelen.

Pro Libyjce, kteří už ve většině měst začali slavit, je prý toto dopadení skutečným koncem
revoluce. Dosud panovaly určité obavy, že by Sajf Islám mohl kolem sebe ještě vytvořit oddíl najatých vojáků a pokusit se obnovit boje. Patřil k mediálně nejviditelnějším z Kaddáfího dětí. V době bojů se často objevoval na televizních obrazovkách, popíral postup opozice a zastával se vlády.

Profil Sajfa Isláma:

- inženýr a politik Sajf Islám Kaddáfí se narodil 25. června 1972 v Tripolisu, jeho jméno znamená „meč islámu“

- v roce 1994 vystudoval v Tripolisu architekturu a v roce 2000 dokončil studia národního hospodářství na vídeňské Mezinárodní obchodní škole

- v roce 2008 získal doktorát na Londýnské ekonomické škole (LSE)

-  v minulosti Sajf Islám navázal důvěrné styky například s rakouským politikem Jörgem Haiderem, senegalským fotbalistou Hadjim Dioufem či britským princem Andrewem

- léta patřil k nejbližšímu okolí svého otce a často byl považován za jeho možného nástupce

- po sblížení Libye se Západem proslul v posledním desetiletí čilými styky se západní smetánkou

- v letošní občanské válce byl jednou z nejviditelnějších tváří režimu svého otce, jehož politiku a postupy bezmezně hájil, několikrát slíbil „válku až do samého konce“

- dnes byl dopaden na jihu Libye, téměř měsíc poté, co byl 20. října jeho otec zabit při přestřelce s povstalci

Vydáno pod