Ve španělských volbách drtivě zvítězili lidovci

Madrid – V dnešních předčasných parlamentních volbách ve Španělsku podle očekávání jasně vyhrála dosud opoziční pravice. Po sečtení 97 procent odevzdaných hlasů získává konzervativní Lidová strana (PP) pohodlnou parlamentní většinu 186 ze 350 poslaneckých křesel. Dosavadního socialistického premiéra Josého Luise Zapatera by tak měl vystřídat v čele kabinetu šéf Lidové strany Mariano Rajoy. Zapaterovi občané vytýkají neschopnost ozdravit skomírající hospodářství. Jeho stav je alarmující – Španělsko trápí nejvyšší nezaměstnanost ze všech zemí Evropské unie, bez práce je každý pátý Španěl.

Socialistům, kteří se nedokázali vypořádat s nezaměstnaností a dalšími ekonomickými problémy v zemi, přisuzují téměř konečné výsledky jen 110 poslaneckých křesel, zatímco dosud jich měli 169. PP, která si polepšila o více než třicet křesel a získala 44,6 procenta odevzdaných hlasů, se již označila za jasného vítěze, zatímco socialisté s 28,7 procenta hlasů již přiznali svou drtivou porážku. Volební účast byla 72 procent, o trochu menší než v minulých volbách.

Předčasné volby se konaly v době špatné finanční a hospodářské situace v zemi. Španělé zjevně ztratili důvěru v dosavadní socialistickou vládu, jež nedokázala zemi odvrátit od dluhové krize a zkrotit téměř 22procentní nezaměstnanost, která je nejvyšší v Evropské unii. Nová vláda bude muset prosazovat další úsporná opatření, aby se podařilo snížit státní deficit a uklidnit tak finanční trhy, které již měsíce pochybují o ekonomické pevnosti Španělska.

Konkrétních plánů na stole moc není

Lídr vítězné Lidové strany Mariano Rajoy si v předvolební kampani vystačil jen s nekonkrétním nastíněním svých plánů a spoléhá především na hesla. „Je nezbytné, abychom naší zemi vrátili obraz, který ve světě měla. Obraz mocnosti vytvářející pracovní místa, silného národa, kterému ve světě naslouchali a nikdo mu nemusel říkat, co má dělat,“ zdůrazňuje Rajoy, který je podle svých slov připraven na vše, co si Španělé budou přát.

Fredrik Erixon, šéf Evropského centra pro mezinárodní politickou ekonomii

„Doufám, že nová vláda nebude jen prosazovat úspory, ale také liberální reformy, které podpoří ekonomický růst. Klíčová je deregulace trhu práce.“ 

Ze svých plánů odhalil především ty populárnější. Každému živnostníkovi slibuje bonus ve výši 3000 eur za každého nově přijatého zaměstnance v roce 2012. Rajoy rovněž ohlásil daňové úlevy, které by měly povzbudit španělskou ekonomiku, ale jejich přijetí prý bude záviset na vývoji hospodářské situace.

Španělsko v politickém vakuu

Španělské volby se konaly v atmosféře všeobecného znechucení politikou. Zhruba dvě třetiny obyvatelstva jsou nespokojeny s politiky obou velkých stran. Se světoznámým protestním hnutím 15-M, které kritizuje nezaměstnanost a zkorumpovanost mocí v obou velkých stranách, sice většina Španělů sympatizuje, ale volební výsledek by to ovlivnit nemělo.

I když v dnešních volbách zvítězili lidovci pro Španělsko se v nejbližších týdnech nic nezmění. Ještě téměř měsíc bude země žít v politickém vakuu. Španělské zákony totiž neumožňují novému Parlamentu sejít se dříve než 13. prosince, tedy těsně před vánočními svátky.

Volby něco stojí

I když se Španělsko snažilo při přípravě šetřit, mimo jiné i na volebních lístcích, volby nejsou nejlevnější. Náklady se sice oproti předchozím volbám podařilo skoro o 6 procent stlačit, přesto volby vyjdou na 124 milionů eur. V přepočtu na každého Španěla to představuje 2,75 eura.

Ángel Martínez, člen socialistické strany PSOE

„Lidovci můžou snadno ztratit podporu za několik měsíců. Mají velmi nezodpovědný postoj.“

Zapatero není jediným premiérem, kterého smetla krize

Dnešními volbami se pomalu uzavírá éra kdysi populárního premiéra Zapatera, který se už počátkem roku rozhodl dále nekandidovat. Kdysi rázný politik, jenž k velké nevoli Bílého domu stáhl španělské vojáky z Iráku a navzdory odporu církve prosadil sňatky homosexuálů, je dalším z řady šéfů vlád na periferii eurozóny, které smetla krize eurozóny. Podobný osud už stihl premiéry Řecka, Irska, Itálie a Portugalska.

Telefonát Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

U dalších stran výsledky ukazují, že umírněně nacionalistická katalánská aliance Konvergence a jednota (CiU) ve volbách získá 16 křesel, tedy o šest více, než má dosud. Počet poslanců strany Sjednocené levice (IU) by se měl dokonce zvýšit ze dvou na 11. Úspěch IU se vysvětluje jejím spojením s protestním hnutím 15-M neboli hnutím „rozhořčených“, které kritizuje nezaměstnanost a zkorumpovanost mocných a získalo si sympatie mnohých Španělů.   

Průlomové jsou volby i pro baskickou nezávislou koalici Amaiur, která by se mohla dostat vůbec poprvé do parlamentu, a to se sedmi poslaneckými křesly. Tato koalice údajně pochází z hnutí Batasuna, tedy politického křídla zakázané ozbrojené separatistické organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA).