Vichřice odkryla v Tatrách nové výhledy, ale i problémy

Poprad - Dnes je to přesně sedm let od ničivé vichřice, která zasáhla slovenské Vysoké Tatry. Vítr poničil přes 12 tisíc hektarů lesa a jeden člověk přišel o život. Tatry se z jednoho dne na druhý změnily k nepoznání. Po kalamitě se v Tatrách odkryly zcela nové výhledy, na druhé straně se ale ukázaly i staré problémy. Mnohé z nich se ani dodnes nepodařilo vyřešit.

Vítr dosahoval ve Vysokých Tatrách před sedmi lety místy rychlosti více než 160 kilometrů za hodinu. „Málokdy pláču, ale tehdy jsem se neudržela. Stáli jsme uprostřed hlavní silnice a plakali i se synem, protože když vidíte vše tak zruinované, je to, jako kdyby vám někdo utrhl ruku a nohu,“ prohlásila Simona Dzurillová, obyvatelka Tatranské Lomnice.

Někteří hovořili o konci cestovního ruchu v Tatrách. Stavitelé zas zavětřili nové možnosti. Turisté však na Tatry nezanevřeli, dokonce jich přichází více než před kalamitou. Rozšířila se nabídka služeb, zrekonstruovali hotely, postavili nové sjezdovky. Podnikatelé i turisté jsou spokojeni. Tomáš Vančura však vývoj za posledních sedm let hodnotí spíše pesimisticky. „Když to tak shrnu, ten příběh je pro mě osobně zklamáním. Ale je to asi jen pokračování té situace, která je dnes ve společnosti,“ podotkl Vančura, bývalý ředitel Správy Tatranského národního parku.

Spory stále vyvolává i kůrovcová kalamita a těžba dřeva. Zatímco vítr zničil 12 tisíc hektarů lesa, lýkožrout má na svědomí dalších sedm tisíc. Ochranáři bránili nejcennější území v Tiché a Koprové dolině vlastními těly prozatím úspěšně. Na mnoha jiných místech v národním parku se ale stále těží. „Nechápu, proč se ochranářské organizace od té doby ani jedinkrát neozvaly, jaké developerské akcie se dělaly na území Vysokých Tater. To je jejich dvojtvárnost,“ prohlásil slovenský ministr zemědělství a lesního hospodářství Zsolt Simon.

Jasná pravidla pro všechny zájmové skupiny, vlastníků lesů, ochránců přírody i developerů měla stanovit nová zonace Tatranského národního parku. Ta ani po sedmi letech od katastrofy není schválena a po pádu vlády Ivety Radičové se jí schvalování odkládá zase na neurčito.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod