Ultimátum na Asadův režim neplatí, boje v Sýrii pokračují

Damašek - Nejméně 15 nových obětí potlačování protivládních protestů dnes ohlásili syrští aktivisté. Násilí v zemi neustávalo ani před večerním vypršením ultimáta, které dala syrskému vedení k ukončení represí vůči civilistům Liga arabských států (LAS). Na mimořádném zasedání ministři zahraničí ligy ve středu pozastavili členství Sýrie v LAS a dali režimu prezidenta Bašára Asada tři dny na zastavení krveprolévání, jinak mu pohrozili ekonomickými sankcemi.

Podle izraelského ministra obrany Ehuda Baraka už Asad dospěl k bodu, z něhož není návratu, a riskuje, že ho potká stejný osud jako bývalé vůdce Libye Muammara Kaddáfího a Iráku Saddáma Husajna. „Nebude (Asad) nijak moci obnovit svou autoritu nebo legitimitu,“ citovala AFP Barakovo prohlášení na konferenci o mezinárodní bezpečnosti v kanadském Halifaxu. „Je mi zároveň jasné, že to, co se stalo před několika týdny Kaddáfímu…a co se stalo Saddámu Husajnovi, by teď mohlo čekat jeho (Asada).“

Zhruba polovina obětí byla dnes hlášena jak ze severozápadní provincie Idlib, tak i z měst Homs a Kusajr v centrální části země. Už v pátek syrští vojáci zastřelili nejméně 22 účastníků protivládních demonstrací, které rozháněli ostrou střelbou.  
   
LAS se pokouší zastavit krveprolévání a přinutit Damašek jednat s opozicí. Podle oficiálně nepotvrzených zpráv hodlá Damašek do země pustit jen 40 pozorovatelů, místo pěti stovek, které chtěla vyslat Liga arabských států. Syrská opozice je podle BBC k výsledkům skeptická. Myslí si, že Asadova vláda pouze hraje o čas. Navíc, pokud by armáda odešla z odbojných měst, může nad nimi Damašek definitivně ztratit kontrolu.

Alain Juppé, francouzský ministr zahraničí:

„Myslím, že nastal čas na sjednocení naší práce na zesílení sankcí. Podporujeme rezoluci OSN a Francie chce úzce spolupracovat s Ligou arabských zemí.“

Situace v Sýrii je v posledních dnech terčem soustředěné pozornosti i mnoha západních státníků. Ve čtvrtek ji ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov přirovnal ke skutečné občanské válce, její rozpoutávání nevyloučila v pátek v rozhovoru na televizní stanici NBC jeho americká kolegyně Hillary Clintonová. V pátek se k situaci v Sýrii v Moskvě vyslovili premiéři Ruska a Francie Vladimir Putin a François Fillon.

Putin žádal uvážlivost a opatrnost, zatímco Fillon znásobení mezinárodního tlaku na Damašek. Také ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová vyzvala svět k pokračování v tlaku na syrskou vládu, aby zastavila násilí.
   
Politické protesty v Sýrii začaly v březnu a od té doby si vyžádaly podle údajů OSN na 3 500 obětí. V posledních týdnech přicházejí ze Sýrie zprávy o množících se armádních dezercích a také o rostoucích ztrátách mezi vojáky.


   
Organizace islámské spolupráce (OIC) dnes oznámila, že na 26. listopadu svolala mimořádnou schůzku svého výkonného výboru. Jednání ministrů zahraničí jeho sedmi členských států v sídle OIC v saúdskoarabské Džiddě bude věnováno situaci v Sýrii, jejíž vedení chce OIC vyzvat k ukončení represí vůči obyvatelstvu a k zahájení slibovaných reforem.

Násilnosti v Sýrii pokračují (zdroj: ČT24)
Vydáno pod