V Egyptě už se nestřílí jen gumovými projektily

Káhira - Víkendové demonstrace v Egyptě si vyžádaly další mrtvé a stovky zraněných. Při střelbě do demonstrantů zemřelo už devět lidí. Po sobotních dvou mrtvých v Káhiře a Alexandrii bylo v neděli na káhirském náměstí Tahríru zabito sedm demonstrantů, z toho čtyři podle lékařů při střelbě ostrými náboji. Dosud zprávy hovořily o tom, že policie proti demonstrantům nasadila pouze gumové projektily, slzný plyn a obušky. Na náměstí Tahrír bylo dále v potyčkách s těžkooděnci zraněno asi 750 lidí. Největší protesty od pádu režimu prezidenta Mubaraka zorganizovalo vlivné Muslimské bratrstvo a míří proti přechodné vojenské vládě. Ta by chtěla změnou ústavy ještě před volbami posílit svoje pravomoci. Centrum města tak opět zaplavily stovky lidí, demonstranti zabarikádovali okolní ulice a zablokovali tak dopravu. Do parlamentních voleb zbývá týden.

Káhirské náměstí Tahrír, které bylo hlavním dějištěm únorových nepokojů, jež vedly ke svržení autoritářského prezidenta Husního Mubaraka, zaplavovaly od pátečního odpoledne stovky demonstrantů se zápalnými lahvemi a kameny. Policie se je snažila rozehnat slzným plynem, obušky a gumovými projektily.

Demonstranti požadují, aby vojenská rada, která se dostala k moci po Mubarakově rezignaci, předala moc civilní vládě a protestují proti chystané ústavní změně, jež by vojsku zajistila určité pravomoci. Tahounem protestů jsou islamistické strany, jimž se dává největší šance na vítězství v nadcházejících parlamentních volbách 28. listopadu.

Očití svědkové potvrzují, že střety začaly, když pořádkové oddíly likvidovaly malé stanové městečko, v němž si manifestující připomínali stovky protestujících, kteří byli zabiti při povstání počátkem roku. Policie údajně zaútočila na zhruba 200 pokojných demonstrantů, kteří se na náměstí utábořili v pátek, aby tam zahájili dlouhodobý protest vsedě. „Lidé chtějí svrhnout režim,“ provolávaly davy slogan z počátku povstání.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)

Střety protestujících s policisty v černých uniformách připomínaly osmnáctidenní povstání, které v únoru vedlo k pádu prezidenta Husního Mubaraka. „Toto násilí je stejné jako za starého režimu,“ řekla aktivistka Mona Sajfová. „Policie nám říká, že plní rozkazy nás bít, dokud neodejdeme,“ citovala ji agentura AP.

Protesty v Káhiře
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Demonstranti: „Policii kontrolují pořád stejní lidé ze starého režimu, nezměnila ani svoje metody, proti demonstrantům dál zasahují tvrdou silou.“

„Neopustíme toto náměstí, dokud neprosadíme svoje požadavky. Egypťané a revolucionáři chtějí, aby moc byla v rukou civilní vlády.“

Prohlášení premiéra vojenské vlády: „To, co se děje na náměstí Tahrír, je velmi nebezpečné. Ohrožuje to cestu národa a revoluce.“

Potyčky jsou dozvukem páteční demonstrace, které se účastnilo asi 50 tisíc lidí. Akci svolali egyptští islamisté z Muslimského bratrstva, kterým se nelíbí změny ústavy chystané vládou. Podle tohoto návrhu by například parlament neměl právo kontrolovat armádní rozpočet a vojáci by také měli poslední slovo, pokud jde o zákony týkající se armády.

Podle islamistů by všechny změny v ústavě měly být svěřeny až novému parlamentu, který vzejde z voleb vypsaných na konec listopadu. Islamisté si od voleb slibují velký úspěch, prozatímní vojenská vláda, vzešlá po pádu Mubarakova režimu, se však nechce vzdát svého vlivu.
   
Média označují páteční akci Muslimského bratrstva za největší protest islamistů namířený proti armádou podporované vládě od únorového svržení bývalého prezidenta  Mubaraka. K protestu se připojili také přívrženci levicových a liberálních organizací. Vojenskou radu rovněž vyzvali, aby nejpozději do příštího května moc předala civilní vládě.