Vláda nechce vydat Kaddáfího syna, má být souzen v Libyi

Libye – Pokud zadržený Sajf Islám Kaddáfí bude souzen V Libyi, čeká ho podle všeho trest smrti, a to navzdory hlasům z vlády, podle které bude se synem Muammara Kaddáfího nakládáno spravedlivě a s respektem. Předseda prozatímní vlády Abdar Rahím Kíb řekl, že Sajfa Isláma čeká spravedlivý soud, který začne ihned po skončení vyšetřování a následné obžalobě. Do země by měl příští týden dorazit žalobce Mezinárodního trestního soudu, který vydal na Sajfa zatykač kvůli zločinům proti lidskosti. Libye ho však odmítá vydat.

Předseda prozatímní vlády Abdar Rahím Kíb patří k těm, kdo se do Libye vrátili ze zahraničí - v jeho případě po letech strávených výukou na amerických technických univerzitách. Slíbil, že se se Sajfem Islámem bude jednat spravedlivě, i když mezinárodnímu soudu vydán nebude. Předpokládá se, že hlavními body Sajfovy obžaloby bude směrování rozkazů k zabíjení a plundrování veřejných prostředků.

Povstalci sdělili detaily Sajfova zatčení, údajně žádal o smrt

Velitelé brigády Zintán, která v sobotu zadržela Sajfa Isláma, na večerní tiskové konferenci sdělili další podrobnosti k zásahu. Syn bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího údajně při zatýkání žádal, aby ho příslušníci zasahující brigády zabili. K dopadení Sajfa Isláma je prý přivedl někdo z jeho ostrahy. „Sajf Islám byl zadržen v 01:30 v noci z pátku na sobotu,“ v oblasti Vádí Adžal, v jižní poušti, citovala agentura AFP Adžmího Atirího.

Sajf Islám Kaddáfí při přeletu do Zintánu
Zdroj: ČT24

Podle Atirího se vedení brigády sám přihlásil člověk, který zajišťoval bezpečnost Sajfa Isláma, a informoval je o jeho plánu odjet do Nigeru. „Vyjeli jsme dvě brigády, jedna ze Zintánu a druhá z Bargúnu (na jihu Libye). Připravili jsme se na útok ze zálohy a čekali jsme na jejich příjezd,“ líčil Atirí okolnosti zadržení Kaddáfího syna. Bojovníci brigády poté donutili zastavit dvě vozidla s celkem šesti osobami, mezi nimiž byl i hledaný Sajf Islám.

Brigáda poté převezla vězně do hlavního štábu v Úbárí, kde je celou noc hlídala. Kvůli nejisté bezpečnostní situaci ale později povolala civilní letectvo, aby mohli Sajfa Isláma přepravit do Zintánu. „Na rozdíl od toho, co říkají určitá média, nám (Sajf Islám) nenabízel peníze, nýbrž nás žádal, abychom ho zastřelili kulkou do hlavy a převezli do Zintánu mrtvého,“ zdůraznil velitel Atirí. 

Foto Sajfa Isláma zveřejněné libyjskou televizí
Zdroj: ČT24

Devětatřicetiletý Sajf Islám dorazil na malé letiště v Zintánu (asi 170 kilometrů jihozápadně od Tripolisu) před 16:00 místního času (15:00 SEČ). Záběry natočené na kameru jedním z povstaleckých bojovníků ukazují, že vystoupil z letadla do ohromné skrumáže bojovníků i zvědavců, kteří ho chtěli vidět, nafilmovat a dokonce i fyzicky napadnout. Pohled měl podle AFP bezvýrazný a vypadal v dobrém zdravotním stavu. „Nyní se (Sajf Islám) nachází na zabezpečeném místě, je v pořádku,“ dodal velitel Atirí.

Podle fotografa agentury AFP byl Sajf Islám převezen do vily stojící nedaleko centra Zintánu, k níž nemá tisk přístup. Libyjský premiér Abdar Rahím Kíb potvrdil, že se vězeň nachází pod „kontrolou bojovníků ze Zintánu“, kteří ho dopadli. Atirí v této souvislosti upřesnil, že se jeho brigáda „nesnažila vypátrat Sajfa Isláma, nýbrž byla prostě pověřena zajištěním bezpečnosti v oblasti trojmezí u hranic s Čadem, Nigerem a Alžírskem, a ropných nalezišť“.

Libye se rozhoduje, co s Kaddáfího synem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod