Skandálem firmy Olympus se začali zabývat japonští kriminalisté

Tokio – Skandálem kolem účetních nesrovnalostí firmy Olympus se začal zabývat speciální japonský útvar pro boj s organizovaným zločinem. Kauzu na konci října započaly zprávy o podivném nákupu firmy Gyrus a nezvykle vysokým výplatách poradců, které v přepočtu činily zhruba 12,5 miliardy korun. Existuje podezření, že velké finanční úniky byly ve skutečnosti zajištěním přízně zločineckých gangů. Případem už se zabývá i japonská komise pro cenné papíry a prokuratura.

Firma zatím přiznala, že desítky let přes různé účetní podvody kryla vysoké ztráty, zatím ale není jasné, o jak vážný jde problém, ani co to bude znamenat pro budoucnost firmy. „Slyšel jsem, že se do vyšetřování zapojil útvar pro odhalování organizovaného zločinu,“ cituje agentura zdroj, který zůstal v anonymitě, protože není oprávněn hovořit s médii. „Takže je jasné, že shromažďují informace,“ dodal. Zatím se ale podle něj nedá říci, zda byly do machinací ve firmě zapojeny i zločinecké skupiny.

Podobné informace má ale také americký list The New York Times (NYT). Japonští činitelé podle listu vyšetřují, kam z firemních účtů zmizelo v přepočtu asi 4,9 miliardy dolarů (téměř 92 miliard Kč). Existuje prý podezření, že peníze mohly být použity na platby pro šéfy podsvětí. „Olympus prováděl platby, které byly několikanásobkem ztrát, které se snažil skrývat. Vyšetřovatelé mají podezření, že velká část dalších peněz šla kriminálním skupinám,“ napsal NYT s odkazem na interní materiál, který připravili vyšetřovatelé. Úřady chtějí zjistit, zda firma spolupracovala s příslušníky zločineckých gangů a platila jim vysoké částky za pomoc.

Tokijská burza před pár dny sdělila, že pokud Olympus nedodá výsledkovou zprávu do 14. prosince, budou akcie firmy z obchodování vyškrtnuty. Olympus uvedl, že do bližšího termínu 14. listopadu zprávu zřejmě nestihne, konečnému prosincovému termínu ale chce vyhovět. Olympus v úterý přiznal, že celá tři desetiletí používal akvizice různých firem k tomu, aby maskoval ztráty ze svých investic do cenných papírů. Firmu nyní vyšetřují regulační úřady v Japonsku, Británii a Spojených státech. Podle dnešního vydání listu Jomiuri šimbun se o případ dokonce zajímá i tokijská policie.

Olympus
Zdroj: ČT24

Firma dlouho popírala propuknutí skandálu

Olympus po říjnovém propuknutí skandálu dlouho popíral, že by se dopustil nějakého pochybení. Ke změně postoje jej přiměla zjištění nezávislého výboru, který zkoumal obvinění předložená bývalým generálním ředitelem Michaelem Woodfordem. Ten byl v polovině října odvolán, protože poukázal na podezřelé platby v celkové sumě 1,3 miliardy dolarů (24,6 miliardy Kč). Před dvěma týdny pak kvůli prohlubujícímu se skandálu odstoupil prezident firmy Cujoši Kikukawa.

Odhalení a vyhlídky na postihy vyvolávají otázky ohledně další existence společnosti, která vznikla v roce 1919 jako výrobce mikroskopů a nyní je silným hráčem na trhu fotoaparátů a dominantním světovým výrobcem endoskopů. Akcie Olympusu od poloviny října spadly o 70 procent a dnes se kvůli zahlceními prodejními příkazy vůbec neobchodovaly. „Stažení akcií ještě neznamená, že firma nemůže přežít, nebo že by nutně musela vyhlásit bankrot,“ řekl agentuře Reuters šéf investiční společnosti rust Hirojuki Fukunaga. „Potenciální investoři ale nebudou uvažovat o koupi, dokud neskončí vyšetřování,“ dodal.