Jak dosáhnout světového míru? Třeba i orgasmem

Praha – Už devětatřicet let se 21. listopad slaví jako Světový den pozdravů. Vznikl z iniciativy amerických studentů, bratrů Briana a Michaela MacCormackových, a v jeho rámci by každý člověk měl pozdravit deset lidí. Bratři McCormackovi se tak světu snažili předat poselství, že konflikty je lépe řešit pomocí komunikace než síly. Přesně za měsíc se přitom slaví další kuriózní „svátek“ – Den světového orgasmu za mír. Jeho smyslem je vyslat na Zemi extra dávku pozitivní energie, v podstatě jde tedy o totéž jako u dne pozdravů, trénovat se na něj dá navíc kdykoliv. Podobným bizarním svátkem je třeba i Den „mějte se mizerně“, „používání zubních nití“, „hoď to za hlavu“, „obejmi svou kočku“ nebo „památky ztracených ponožek“. Tento den jistě ocení každý, komu věčně mizí po vyprání jedna ponožka z páru.

Světový den pozdravů se rozšířil zhruba do 180 zemí světa a hlásí se k němu řada světových představitelů, celebrit i více než tři desítky držitelů Nobelovy ceny za mír. Vzhledem k nekončícím ozbrojeným konfliktům v mnoha koutech světa se ale zdá, že snaha bratrů McCormackových příliš úspěšná nebyla a 21. listopad se jen zařadil na seznam zvláštních, divných, bizarních až obskurních dní, které se každoročně slaví.

„Mějte se mizerně,“ přejí si lidé 19. listopadu

Například v sobotu 19. listopadu, kdy si svět měl připomenout neradostný stav hygieny Světovým dnem toalet, se slaví také Den „mějte se mizerně“. Nevznikl proto, aby lidem připomněl, že ne každý den může být příjemný. Vyhlásili ho Američané Thomas a Ruth Royovi pro všechny zaměstnance služeb, kteří už mají plné zuby opakování „a mějte se dobře“ – i pro všechny, komu přání dobrého dne už leze krkem. Jeho oslava je snadná – stačí v tento den popřát každému co nejpříjemnějším způsobem mizerný den. Do konce listopadu se dá ještě stihnout oslava vlastního mimořádného talentu, a to 24. listopadu, používání zubních nití, které se slaví 25. listopadu, či svátek elektronických pohlednic, probíhající 29. listopadu.

Z celoročního přehledu by se do deseti nejkurióznějších dní nejspíš nominoval japonský Svátek stárnutí, který se slaví druhé pondělí v lednu. Jeho smyslem je poblahopřát těm, kdo v uplynulém roce překročili dvacítku, oslavit ho s nimi a pomoct jim pochopit, co znamená přechod do dospělosti. K tomuto dni se váže hrstka tradičních ceremoniálů, ale nakonec dvacetiletí obvykle skončí pitím a slavením v nějakém tom baru.

Devátý březen nabízí příležitost pro všechny, kdo se potřebují čehokoli zbavit. Den „hoď to za hlavu“ je určený všem, kdo už nechtějí myslet na bývalou přítelkyni, exmilence, pracovní stres, trapas či cokoli jiného. To všechno má být v tento den zapomenuto. Po 20. březnu by mělo přijít jaro, tudíž je ideální čas poslat pryč symboly zimy. V zemích českých a moravských se vynáší a pálí Morana, ve světě se pálí sněhuláci. Ti, kdo nemají čas přes rok objímat své domácí mazlíčky, to mají možnost udělat 13. května, kdy se slaví Den „obejmi svou kočku“. Mohou v tento den třeba zorganizovat kočičí párty.

Ztracené ponožky mají „svůj den“ v květnu

V květnu, konkrétně tedy osmého, se také slaví Den památky ztracených ponožek. Každý, kdo tragicky ztratil polovinu svého oblíbeného páru, může v tento den uctít její památku. Prázdnota, jaká po ní v šatníku, šuplíku i botě zbyla, se hned bude zdát o něco menší. Pro ty, komu se starost o ztracenou ponožku zdá poněkud přízemní, vznikl v roce 2006 Den světového orgasmu za mír. Připadá na 21. prosince.

Vydáno pod