Všechno je jednou poprvé: Rusové vypískali Putina

Moskva – Úplně novou zkušenost má za sebou ruský premiér Vladimir Putin. Poprvé jej vypískali diváci, když přišel do ringu pogratulovat ruskému vítězi zápasu ve smíšených bojových uměních. Vedení sportovního komplexu Olimpijskij nyní zachraňuje situaci tvrzením, že nevole publika nebyla určena politikovi, ale poraženému soupeři z USA. Pískot mohli televizní diváci zaslechnout jen v přímém přenosu, při reprízách už byl potlačen.

V hale sportovního komplexu Olimpijskij se v neděli před 22 000 diváky utkali Last Emperor Fjodor Jemeljaněnko a Snowman Jeff Monson ve „smíšených bojových uměních“, což je směs různých zápasnických stylů. Ve všech třech kolech dominoval Jemeljaněnko.

Po zápase Putin osobně přišel pogratulovat domácímu borci, kterého nazval „pravým ruským bohatýrem“, ale tribuny pískaly a hučely nevolí. Favorit březnových prezidentských voleb byl reakcí publika zaskočen, ale neztratil sebeovládání a dokončil krátkou řeč. Jakmile předal mikrofon zápasníkovi, tribuny uspořádaly vítězi pravé ovace.

Podle nezávislé rozhlasové stanice Echo Moskvy byl Putin takto vypískán vůbec poprvé ve své politické kariéře. Podle známého blogera Alexeje Navalného, který pro Putinovu stranu Jednotné Rusko vymyslel mezitím okřídlenou přezdívku „strana šejdířů a zlodějů“, je to prý hotový „konec epochy“. Putin se podle Navalného zjevně snažil v ringu nabrat body v předvolební kampani, ale v reakci davu se přepočítal. Putinovi obhájci naopak tvrdí, že premiér prý mohl rozladit publikum neznalostí terminologie, anebo se nevole premiéra vůbec netýkala a pramenila z toho, že pořadatelé nepouštěli diváky na toaletu.

Plakáty Jednotného Ruska a volební komise – podobnost čistě náhodná? 

Putinova strana Jednotné Rusko mezitím dělá, co může, aby zastavila propad vlastních preferencí před nadcházejícími volbami do Dumy. Kritici si stěžují, protože podobnost designu jejích billboardů s plakáty volební komise mate voliče. Na problematickou podobnost plakátů Jednotného Ruska a moskevské volební komise upozornili už i zahraniční pozorovatelé Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Ze strany členů Ústřední volební komise za to ale sklidili kritiku. 

Do volební kampaně jim prý nepřísluší zasahovat. A obyčejní Rusové mají jiné starosti. „Mně ty plakáty nijak zvlášť nevadí, jen ať si visí. Lidi by beztak měli víc používat mozek a míň koukat na plakáty,“ říká jedna z nich. 

Opozice si hledá cestu k voličům na internetu 

Nejvlivnější ruská média má už delší dobu pod kontrolou Kreml. Kritické hlasy si proto hledají cestu k voličům jinými způsoby. Zakladatel první agentury strategických komunikací v Rusku Igor Mintusov říká: „Role internetu je čím dál tím větší. Můžeme díky tomu vidět velké množství vtipných a výrazných klipů jako například píseň 'Náš blázinec volí Putina'.“

Jednotné Rusko nechce zůstat stranou. Na internetu proto kontruje vlastním lechtivým předvolebním videem s titulkem „Pojďme (si) to udělat společně“.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)