Pepřák ve studentských očích stál místo dva členy ostrahy

San Francisco – Kalifornská univerzita v Davisu postavila mimo službu dva členy ostrahy za to, že použili pepřový sprej proti studentům. K incidentu došlo v pátek při demonstraci na podporu hnutí proti sociální nerovnosti Okupujte Wall Street. Záběry policistů, jak stříkají dráždivý plyn do obličejů sedících lidí, se rychle šířily na internetu a vyvolaly pobouření. Rektorka Linda Katehiová, která ostrahu na studenty poslala, zásah odsoudila, odstoupit ale nehodlá.

Akce na podporu hnutí protestujícího proti sociální nerovnosti a moci bank probíhaly o víkendu i na dalších místech Spojených států. Demonstranti se sešli například ve Washingtonu, kde krátce obsadili historickou budovu v centru města. Aktivisté se vrátili také do centra Oaklandu, kde minulý týden policie zrušila jejich stanový tábor. Média zaměstnává především protest studentů v univerzitním kampusu ve městě Davis poblíž San Franciska. Ti chtěli podpořit své kolegy z univerzity v Berkeley, které začátkem listopadu rozehnala policie pendreky. Studenti však protestují také proti zvyšování školného.

Videozáznam na internetu ukazuje skupinu sedících mladých lidí, které se postupně několik policistů snaží přimět k odchodu pomocí pepřového spreje. „Použití pepřového spreje tak, jak je vidět na videu, nám připadá děsivé a klade spoustu otázek na téma, jak podobné situace zvládat,“ řekla rektorka Katehiová. Policie trvá na tom, že postupovala podle směrnic. Podle ní je použití spreje v podobných situacích běžné.