Podle Fideszu je opozice odpovědná za zločiny komunismu

Budapešť – Maďarská vláda usiluje o to, aby někdejší komunistický režim zaplatil za dřívější zločiny. Vládnoucí strana Fidesz premiéra Viktora Orbána proto poslala v neděli do parlamentu návrh zákona, podle kterého je za zločiny spáchané někdejším komunistickým režimem odpovědná i opoziční socialistická strana a měla by za to Maďarům „zaplatit“.

Maďaři budou mít od 1. ledna novou ústavu, nynější vláda chce do ní dostat prohlášení, že dnešní maďarský stát nemůže být „založen na zločinech komunistického systému“. 

Návrh je směřován proti Maďarské socialistické straně (MSZP) a její předchůdkyni komunistické Maďarské socialistické dělnické straně. MSDS je v návrhu označena za zločineckou organizaci. Její předáci by pak měli být odpovědní za komunistické zločiny. „MSZP sdílí tuto odpovědnost jako následník dědictví MSDS vzhledem k osobním svazkům, které zajistily kontinuitu“ mezi oběma organizacemi, uvádí se v návrhu zákona.

Nová ústava má také vypočítat zločiny komunismu. Jako například odstranění mladé maďarské demokracie na konci druhé světové války za sovětské podpory, vraždy občanů, zadlužení národa, nucené práce a mučení občanů, diskriminace osob založená na jejich původu, jejich politickém smýšlení a nakonec i špiclování jejich soukromých životů.