Rodiče si mysleli, že je zavražděná dcera naživu

Londýn – Před komisí, která vyšetřuje skandální odposlechy britským bulvárním listem News of the World, dnes vypovídala matka 13leté školačky Milly Dowlerové. Ta byla zavražděna v roce 2002. Detektiv placený bulvárními novinami se tehdy naboural do jejího telefonu. Kvůli tomu si dokonce rodiče chvíli mysleli, že je jejich dcera naživu. Někdo totiž vybral její hlasovou schránku. Před komisí vypovídal dnes i herec Hugh Grant, který vyzval k přijetí přísnějších etických kodexů v médiích a větší regulaci tisku.

„Zpočátku jsme mohli nechávat vzkazy, ale pak hlasová schránka jen hlásila, že je plná. Až jednoho dne jsem opět telefonovala a hlasová schránka byla opět přístupná a slyšela jsem dceřin nahraný uvítací vzkaz. Vyskočila jsem a vykřikla na manžela: 'Poslouchala svou hlasovou schránku, je naživu!'“ vypověděla dnes před komisí Sally Dowlerová. 

Jenže žádná dobrá zpráva rodiče nečekala. Jejich dcera byla mrtvá a do jejího telefonu se krátce po dívčině zmizení naboural detektiv, který pracoval pro list News of the World. Ten nalezené vzkazy v hlasové schránce smazal. Když se to matka Milly dozvěděla, nemohla prý tři dny spát. Vypověděla to dnes taktéž před komisí.  

V Británii tak pokračují výslechy postižených lidí bulvárními odposlechy. Nejvíce zasáhl skandál list News of the World. Jeho majitel Rupert Murdoch po odhalení kauzy s odposlechy nechal list zrušit. Policie tvrdí, že list v minulých letech nelegálně odposlouchával asi 5 800 lidí, rodiny padlých vojáků, královskou rodinu nebo herecké celebrity jako třeba Hugha Granta. Navíc se začínají objevovat důkazy, že telefonické odposlouchávání mohly v minulých letech praktikovat i další senzacechtivé listy, například deníky Daily Mirror a The Sun.


Tvrdá obvinění na adresu britského bulváru dnes zazněla v londýnské soudní síni při výpovědi známého herce Hugha Granta. Prý ho odposlouchával nejen News of the World, ale i další bulvární listy. Herec připomněl články o svém milostném životě z roku 2007, jejichž detaily bylo podle něj možné získat jen z hlasové pošty. Grant také tvrdí, že v roce 1994 někdo záhadně pronikl do jeho tehdejšího bytu, aniž by cokoli odcizil. Následně si čtenáři v novinách mohli přečíst detaily o jeho příbytku. 

Grant proto vyzval k větší regulaci tisku. Dramaticky požádal spoluobčany, aby se odvážněji postavili bulvárním „neurvalcům“.