Egyptu má pomoct vláda národní spásy

Káhira - Nejvyšší rada ozbrojených sil (SCAF) vytvoří kabinet „národní spásy“, jenž by měl předat moc civilní vládě do 1. července příštího roku. V televizním projevu to dnes řekl předseda SCAF Muhammad Husajn Tantáví, podle něhož armáda při řešení současné politické krize vždy usilovala o kompromis. Na náměstí Tahrír dál zůstávají demonstranti, kteří požadují, aby se generálové moci vzdali. Od pátku při střetech s bezpečnostními složkami zahynulo víc než 30 lidí a skoro dva tisíce utrpěly zranění. Podle Amnesty International vojenská rada převzala metody minulého represivního režimu - včetně mučení vězňů a zákazů kritických médií.

Tantáví také potvrdil, že se volby do parlamentu uskuteční v příštím týdnu, jak bylo plánováno. O prezidentovi pak mají Egypťané hlasovat do konce června příštího roku.

Rozhodnutí vytvořit „vládu národní spásy“ je výsledkem pětihodinových jednání mezi armádním velením a politickými hnutími. Úkolem dočasného kabinetu bude uskutečnit cíle lednové revoluce, uvedl ještě před Tantávího večerním projevem jeden z účastníků jednání. Podle agentury AFP vedení ozbrojených sil na premiérský úřad navrhlo bývalého generálního tajemníka Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammada Baradeje.

Vedení armády hodlalo moc do rukou civilistům předat původně až koncem roku 2012 nebo začátkem roku následujícího. Navzdory sdělení dřívějšího termínu na náměstí Tahrír v centru Káhiry na sdělení SCAF ihned reagovalo negativně až sto tisíc lidí, kteří se zde shromáždili, aby dali najevo svůj požadavek na okamžité předání moci civilní vládě. Tisíce lidí protestovaly i v dalších egyptských městech. Při podobných demonstracích přišlo podle BBC v uplynulých dnech o život 36 lidí.

Mezinárodní organizace Amnesty International uvádí, že posledních devět měsíců vlády armády přináší stejné porušování lidských práv jako za minulého režimu. „12 tisíc civilistů je souzeno u vojenských soudů. Zatýkají lidi, kteří si stěžují, kteří blogují. Armáda proti lidem najímá násilné výtržníky. Jde o bezohledné potlačování svobody projevu a demokratického hnutí. Nese to všechny známky svrženého Mubarakova režimu, je to úplně stejné,“ říká Nicolas Berger, ředitel Amnesty International pro EU. 

A stejná je i reakce ulice. Už tři dny jsou potyčky hlavně u ministerstva vnitra. Armáda a policie zasahují slzným plynem a střílí plastovými broky. Polní nemocnice ošetřily od pátku na dva tisíce zraněných. Lékaři navíc tvrdí, že slzný plyn je otrávený. Nejenže dráždí, ale i nechává následky. „Ten plyn je jiný než ten, co použili 28. ledna. Má daleko těžší účinky. Způsobuje nervové křeče a jed se v těle hromadí,“ tvrdí lékař Usama Hamza. 

Opoziční skupiny dál vyzývají k novým masovým protestům. Začíná se mluvit o druhé egyptské revoluci. Manifestace proti armádě začala v pátek, od soboty je ale provází střety s bezpečnostními silami, které si podle zdravotnických zdrojů vyžádaly zatím nejméně 33 mrtvých a stovky raněných. Většina obětí pochází z hlavního města Káhiry.

Vydáno pod