Kosmonauti se vrátili z ISS na Zem

Arkalyk - Ráno přistála v Kazašské stepi kabina kosmické lodi Sojuz se třemi kosmonauty, kteří mezinárodní vesmírnou stanici obývali od sedmého června. Na orbitu je vystřídali dva Rusové a jeden Američan. Sojuz se na vesmírnou cestu vydal po dvouměsíční pauze. Kvůli ukončení letů amerických raketoplánů zůstávají ruské moduly jediným prostředkem, jak na stanici dopravovat posádku a zásoby.

V kazašské stepi v 03:25 SEČ přistála ruská raketa Sojuz se třemi kosmonauty z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Rus Sergej Volkov, Američan Michael Fossum a Japonec Satoši Furukawa byli ve vesmíru od 7. června, na mezinárodní stanici strávili více než 165 dní. 

Raketa se zhruba tři hodiny před přistáním odpojila od ISS. Poté Sojuz proletěl zemskou atmosférou, otevřely se padáky a modul přistál na kazašské stepi. Sojuz se při přistání převalil na bokj, podle NASA to ale není nic zvláštního. 

Jan Kolář, ředitel České kosmické kanceláře: "Zdá se, že se Sojuzy vrátily do své původní mise a poslání jako spolehlivý a v tuto chvíli i jediný dopravní prostředek, který spojuje Zemi s mezinárodní stanicí."

Na ISS nyní zůstávají ruští kosmonauti Anton Škaplerov a Anatolij Ivanišin a Američan Daniel Burbank. V prosinci by je měli doplnit Američan Don Pettit, Rus Oleg Kononěnko a Holanďan André Kuipers. 

K Mezinárodní vesmírné stanici v současnosti létají pouze Rusové. NASA totiž zastavil projekt raketoplánů. Chvíli to ale vypadalo, že i Rusové budou mít s létáním k ISS problémy, po nehodě nákladní zásobovací lodi Progress totiž dočasně pozastavili starty Sojuzu. Spekulovalo se proto, že ISS by mohla být na čas i bez posádky.

Rozhovor s Janem Kolářem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod