Vánoční Norimberk hlásá: Tady je Ježíšek doma

Norimberk (Bavorsko) – Kdo by neznal Norimberk. Rodiště malíře Albrechta Dürera, jehož Růžencová slavnost zdobí českou Národní galerii, patří mezi největší města Bavorska a v západní části Čech se snad nenajde město, které by v propagačních materiálech nezmínilo, že leží na staré obchodní trase mezi Norimberkem a Prahou. V Německu je pak věhlasný především díky svému vánočnímu trhu, který je obecně považován za synonymum zimní romantiky. Kdo by si zde chtěl se šálkem svařeného vína zpříjemnit adventní čas, má po roce opět příležitost. Tzv. Christkindlesmarkt začíná právě dnes.

Tradice německých vánočních trhů sahá hluboko do středověku a zprvu neměla s dnešní romantizující atmosférou nic společného. Cílem zákazníků totiž bylo především zásobit na zimu kuchyně a spižírny měšťanů. Například drážďanský Striezelmarkt, další ze známých německých zimních trhů, vznikl v roce 1434 jako obyčejný masný trh.

Až postupně trhovci nabízeli „druhy zboží, které se na normálních trzích nevyskytovaly“, protože souvisely s blížícími se hlavními křesťanskými svátky. Romantické kouzlo vánočních trhů se naplno rozvinulo až během 19. století s rozvojem průmyslu. Podle vedoucí rothenburského Vánočního muzea Felicitas Höptnerové se definitivní podoba vánočních trhů ustálila až s hospodářským zázrakem po druhé světové válce.

„Vznikla najednou nová kultura obdarovávání. A kdo hledá dárky, dostane chuť na toulání po obchodech a nakupování. Tomuhle trendu pak vyšly vánoční trhy se svou důvěrně domáckou atmosférou nejlépe vstříc,“ říká Höptnerová.

  • Vánoční trh v Norimberku autor: Uli Kowatsch, zdroj: presse.nuernberg.de
  • Vánoční trh v Norimberku autor: Uli Kowatsch, zdroj: presse.nuernberg.de

Oplzlé zboží zakázali už před 400 lety

Pokud se týká Norimberku, první písemná zmínka v městských kronikách o nich pochází z roku 1697. Podle městského historika Horsta-Dietera Beyerstedta ale mají specifika tohoto trhu svůj počátek v 16. století, kdy se právě na adventním trhu začalo objevovat stále více zboží vztahujícího se k blížícímu se svátku Kristova narození. Hlavní vliv na to měl církevní reformátor Martin Luther, který razil zásadu obdarovávat děti především v předvečer Božího hodu vánočního, a nikoli jako dosud 6. prosince, tedy na svatého Mikuláše.

Vzoru velkého reformátora následovali i vlivní norimberští patricijové. Například z účetní knihy rodiny patricije Enderse Imhoffa k roku 1564 vyplývá, že obdarování svých dětí přesunul z 6. na 22. prosince. Změně zvyků se přizpůsobil i trh, jak prokazuje výnos městské rady z roku 1610, kde se v souvislosti se zabavením „oplzlého zboží“ u některých stánkařů, které je u příležitosti „obdarovávání dětí“ nevhodné.

Ježíšek je blondýna

Dnes patří norimberský vánoční trh mezi nejznámější v Německu a podle odhadů ho letos mezi 25. listopadem a Štědrým dnem navštíví dva miliony lidí. Událost láká na ohňostroje před norimberským hradem, vánoční muzikál Christa, adventní koncerty, svátečně vyzdobené kostely a především stovky stánků s vánočním zbožím, svařeným vínem i norimberskými suvenýry.

Hlavní postavou adventního Norimberku je pak Christkind, Ježíšek, jehož jméno nese i celý trh. Hosty láká mottem Hier ist das Christkind zu Hause (Tady je Ježíšek doma). Přestože se jedná o stejnou bytost, která obdarovává i české děti, v Bavorsku Ježíška nepředstavuje dítě, ale andělsky vypadající blondýnka se zlatou korunkou na hlavě.