Odposlechy novinářů zlomily ministru Galkovi vaz

Bratislava – Slovenský ministr obrany Ľubomír Galko přijde kvůli odposlechům novinářů vojenskou kontrarozvědkou o funkci. Oznámila to premiérka Iveta Radičová. Na uzavřeném jednání parlamentního výboru dnes šéf slovenské armádní kontrarozvědky Peter Žiga prohlásil, že odposlechy novinářů deníku Pravda souvisely s únikem informací z této tajné služby. Šéfa zpravodajské televize TA3 Michala Gučíka zase zpravodajci sledovali kvůli podezřelým aktivitám jeho firmy.

Radičová sledování novinářů potvrdila a označila je za protiprávní. Úřady podle ní rovněž prozkoumají postup soudců, kteří odposlechy schválili, a vyšetřování se patrně nevyhnou ani média kvůli zveřejnění utajovaných přepisů rozhovorů z odposlechů. S odvoláním Galka souhlasí i prezident Ivan Gašparovič.

Iveta Radičová na mimořádném brífinku: 

„Odposlouchávání novinářů je neslučitelné s principy právního státu a demokracie.“

Premiérka zdůraznila, že k odposlouchávání novinářů nemá vojenská tajná služba oprávnění, protože nedisponuje vyšetřovacími pravomocemi. „Tajná služba resortu obrany selhala. Plnou odpovědnost nese ministr,“ řekla Radičová. Podsunutí informací o odposleších médiím Radičová označila za součást kampaně před březnovými předčasnými volbami. Neuvedla ale, kdo tyto dokumenty médiím mohl poskytnout.

Ministra Galka si dnes pozval na kobereček narychlo svolaný výbor pro obranu a bezpečnost. Galko ale na konkrétní otázky neodpověděl, neustále opakoval, že odposlechy jsou legální. Hájil se mimo jiné tím, že nebude sám porušovat zákon, když bude hovořit o věcech podléhajících utajení. Jeho výkon nepřesvědčil nejen opoziční poslance, ale ani vlastní. 

Z přepisů odposlechnutých hovorů vyplývá, že o sledování žádalo vojenské obranné zpravodajství (VOS), které patří pod ministerstvo obrany vedené Galkem. Vojenská kontrarozvědka se domnívala, že redaktoři Pravdy mají citlivé informace z prostředí tajné služby. List otiskl vícero článků o činnosti VOS. 

Na Gučíka zase kontrarozvědka nasadila agenty, protože jeho reklamní agentura podle portálu topky.sk čelila podezření z korupce na ministerstvu obrany. Gučík ale obvinění odmítá. „Mohu vám svatosvatě slíbit, že reklamní agentura neměla žádné kšefty s ministerstvem obrany a ani se žádnými státními institucemi,“ prohlásil dnes šéf TA3.   

Novináři mají na Slovensku právo na ochranu svého zdroje, a podle některých názorů se tak neměli stát terčem odposlechů. Redaktorů se zastala také jejich stavovská organizace. „Slovenský syndikát novinářů s mimořádným znepokojením sleduje bezprecedentní zneužití státní moci ve vztahu k novinářům. Ať už byly důvody vedení ministerstva obrany jakékoli, takové hrubé porušené zákonů je v demokratické zemi nepřijatelné,“ tvrdí syndikát.

Galko informace o sledování novinářů původně popíral, později se bránil, že odposlechy se uskutečňují jen s povolením soudu. Zveřejnění přepisů hovorů označil za pokus o diskreditaci své osoby v souvislosti s odhalováním podezřelých tendrů na ministerstvu obrany za bývalé vlády. Ministr slíbil podat demisi v případě, že se prokáže odposlouchávání bez souhlasu soudu. Galko, kterého do funkce nominovala liberální Svoboda a solidarita, byl po loňském nástupu současné vlády do úřadu označován za jednoho z nejslabších členů kabinetu.