V Istanbulu soudí skupinu kvůli protivládní činnosti

Istanbul (Turecko) – V Istanbulu dnes začal soudní proces s 13 lidmi, kteří jsou obžalováni ze spoluúčasti na pokusu o svržení turecké vlády, vedené proislámskou Stranou spravedlnosti a rozvoje. U soudní budovy demonstrovaly stovky lidí, kteří se zvlášť zastávali dvou souzených novinářů, kterým hrozí až 15 let vězení. Podle opozice jde o politický proces.

„Není svobodné společnosti bez svobodné žurnalistiky,“ stálo na jednom z transparentů přítomných asi 200 novinářů a ochránců lidských práv. „Kde jsou důkazy, kterými prokurátor slíbil zdůvodnit uvěznění těchto novinářů? Text obžaloby jasně ukazuje, že jsou ve vězení za svou novinářskou činnost, a to je naprosto nepřijatelné,“ prohlásil Johann Bihr z organizace Reportéři bez hranic.

Investigativní novináři Ahmet Sik a Nedim Sener jsou za mřížemi už devět měsíců. Sik byl zatčen poté, co napsal článek o pronikání islamistů do turecké policie. Sener se znelíbil knihou o vraždě novináře místním mladým nacionalistou, ve které kritizuje postup vyšetřovatelů.

Oficiálně byli oba jako ostatních 11 osob obviněni, že pomáhali takzvané síti Ergenekon, která se podle úřadů snažila v minulých letech připravit půdu pro vojenský převrat, a to atentáty a dezinformačními kampaněmi. U novinářů obžaloba zdůraznila, že Ergenekon vytvořila mediální křídlo, jehož úkolem bylo orientovat veřejné mínění proti současné vládě.

Všichni obžalovaní před soudem prohlásili, že jsou nevinni. Příští stání bude až 26. prosince, protože justice potřebuje čas na posouzení žádosti obhajoby, aby byl vyměněn předseda soudu, kterého obvinila z předpojatosti. Obhájci vyjádřili podobné výhrady i k dalším soudcům. Tribunál má také posoudit, zda obžalovaní mohou být souzeni na svobodě.

Asi 400 podezřelých už v Turecku stojí před soudem za členství v síti Ergenekon, kterou úřady označují za teroristickou. Podle opozice však vláda kauzu Ergenekon zneužívá k tomu, aby uvěznila své kritiky a podkopala sekulární charakter tureckého státu. Podle opozice a části tureckého tisku je cílem vyšetřování údajného spiknutí vyřídit veškerou politickou opozici v Turecku.